Utorak, 16 Jula, 2024

Nedim Sladić: U narednoj sedmici drugi toplotni val, preduzeti potrebne mjere zaštite od sunca na otvorenom

Meteorolog Nedim Sladić najavio je za narednu sedmicu izuzetno visoke temperature kao i pojavu toplih noći, a pogotovo od srijede 10. jula.

“Nedostatak svježine bit će prisutan i danju i noću pa će se ponovo teže spavati. S obzirom na to da najmanje pet dana zaredom srednja dnevna temperatura zraka odstupa za više od 5 °C, ispunjeni su uslovi za drugi toplotni val ovog ljeta.

Vrijednosti dnevnih temperatura zraka su uglavnom u rasponu od 35 do 41 °C, dakle slično kao i u proteklih 5 do 10 godina. Period će pratiti i sparina”, naveo je Sladić.

S obzirom da se upravo u ovoj sedmici održava Marš mira sa hiljadama učesnika, a 11. jula i komemoracija i ukop žrtava genocida u Potočarima uz prisustvo više hiljada prisutnih, potrebno je preduzeti dodatne mjere zbog najavljenih vrućina.

“S obzirom na to da Srebrenica pada u ovaj period, nije zgoreg razmotriti više stanica za vodu te obezbijediti Majkama i posjetiocima skloništa od direktnog jakog sunca u najtoplijem dijelu dana s obzirom na to da će nadležna tijela i hidrometeorološki zavodi sigurno izdati niz smjernica vezanih za ovaj toplotni val u narednim danima”, naveo je Sladić.

Manji pad temperature zraka je moguć oko polovine jula. Jače zahlađenje sada nije izgledno u doglednom periodu.

RTV Visoko/Source.ba

povezani članci

Najnovije