Naučnici: Posebna žvakaća guma efikasna protiv Covid-19

335

Ljubitelji žvakaćih guma imaju još jedan razlog da nastave svoju pasiju jer američki naučici tvrde da posebne žvakaće gume smanjuju mogućnost obolijevanja od virusa korona.

Kad su u decembru 2021. godine istraživači sa američkog Univerziteta u Pensilvaniji objavili da su razvili gumu za žvakanje koja sadrži protein odgovoran za neutralizaciju Covid-19, koja potencijalno može da smanji stopu prenosa, naučna javnost bila je oduševljena, ali i skeptična.

Sada su naučnici proveli studiju u laboratoriji koristeći pljuvačku osoba zaraženih delta i omikron varijantama virusa.

Dokazali su da se virusne čestice “lijepe” na receptore “ACE2” proteina u gumi za žvakanje, što je dovelo do smanjenja virusnog opterećenja.

Kako bi stvorili gumu za žvakanje s tim proteinom, naučnici su koristili ćelije iz dvije veoma uobičajene biljke. U jednom slučaju koristili su ćelije iz zelene salate, u drugom su koristili prah graha.

Otkrili su da je prah dobiven iz graha čak efikasniji od ćelija iz zelene salate. Ne samo da “hvata” čestice kovida, već i čestice virusa gripe te drugih virusa korone koji uzrokuju običnu prehladu.

Takođe, kako navode u studiji objavljenoj u časopisu “Biomaterials”, ova guma za žvakanje ima potencijal za zaustavljanje drugih virusa koji se šire oralnim putem, kao što su virus koji izaziva herpes ili HPV.

Kovid se razmnožava u žlijezdama pljuvačke, a kad neko zaražen kiše, kašlje ili govori, dio tih virusa se širi i može zaraziti druge oko njega.

Zato se naučnici spremaju da pokrenu kliničku studiju, kojom bi se dokazala efikasnost njihove gume za žvakanje.

Prema predloženoj studiji, 40 dobrovoljaca, zaraženih koronavirusom, žvakaće ovu posebnu gumu ujutro, u podne i naveče – četiri dana zaredom. U planu je da prva faza kliničke studije počne u avgustu ove godine, a završetak bi trebao biti u februaru 2023. godine, dok bi sama studija trebala biti gotova u ljeto iste godine.

bhrt.ba