NASTAVLJA SE POBOLJŠANJE VISOČKOG DOMA ZDRAVLJA U SVIM SEGMENTIMA: ISPORUČEN JE SAVREMENI DIGITALNI RENDGEN APARAT

275

Kako je istaknuto na zvaničnoj FB stranici visočkog gradonačelnika Mirze Ganića, Javnoj ustanovi Dom zdravlja Visoko je isporučen digitalni rendgen aparat kojeg je za potrebe liječenja naših građana nabavila visočka Gradska uprava putem UNDP-a.

Uskoro će biti upriličena zvanična primopredaja, a događaj je prilika i da se podsjetimo da je Grad Visoko, osim Vareša, jedini u ZDK-u do sada koristio analogni uređaj za snimanje pluća koji je imao veliko zračenje i na pacijente i na zdravstvene radnike uz razvijanje filmova te dodatno usporavanje cjelokupnog procesa i trošenje dragocjenog vremena, ali i novca.

Dosadašnji analogni RTG aparat u visočkom Domu zdravlja bio je jako star (proizveden 1998. godine) i nije bio dostatan za trenutne potrebe pacijenata.

Zahvaljujući pravovremenim potezima gradonačelnika Ganića i Gradske uprave, ovaj problem je postao nepovratna prošlost, nabavci savremenog RTG aparata je prethodila jednoglasna odluka (24 glasa ZA) viječnika Gradskog vijeća Visoko kojom je data saglasnost gradonačelniku da potpiše Sporazum o sufinansiranju nabavke RTG aparata sa Razvojnim programom Ujedinjenih naroda (UNDP), čime su maksimalno ubrzane neophodne proceduralne aktivnosti, što je bio još jedan u nizu dokaza da je zdravlje naših sugrađana na vrhu liste svih prioriteta.

Nabavka novog aparata je koštala oko 200 hiljada KM (Gradska uprava je participirala sa oko 170 hiljada KM), a besprijekorna sinergija visočke vlasti i visočkih privrednika je, u veoma kratkom vremenskom razdoblju, rezultirala nabavkom najprioritetnije medicinske opreme, koja će svima prilikom rješavanja višegodišnjih akumuliranih problema, olakšati svakodnevnicu.

Podsjećamo i da je 6. avgusta u prostorijama JU Dom zdravlja Visoko upriličena press konferencija na kojoj je javnosti zvanično predstavljen novi direktor ove ustanove dr. Zlatko Handžić.

Između ostalog, javnost je tada upoznata sa zatečenim stanjem uz prezentaciju pravca djelovanja s ciljem stabilizacije poslovanja i unaprijeđenja pružanja zdravstvene zaštite.

Direktor Handžić je tom prilikom istakao zahvalnost gradonačelniku Ganiću na angažmanu i zainteresovanosti za poboljšanje JU Dom zdravlja Visoko u svim organizacijskim segmentima uz obećanje da će zdravlje naših sugrađana i dalje biti konstantna obaveza i jedan od glavnih zadataka.

Slaven Mirković