NASTAVAK IZGRADNJE ROBNE KUĆE VEMA

1643

Robna kuća Vema u svom novom izdanju trebala se pojaviti još 2018. godine. Dugo se čekalo, radilo u unutrašnjosti objekta, a sada kreću i radovi na parkingu koji će od petka biti zatvoren za korištenje.

Vema predstavlja kompleksan objekat u konstruktivnom i funkcionalnom smislu. Glavni ulaz u objekat je iz pravca ul. Branilaca, pored ovog ulaza projektovana su još tri. Ispred objekta je pristupni trg, sa zelenim pojasom, urbanim mobilijarom i ljetnim baštama. Otvorenim površinama oko objekta će se posebna pažnja u njihovoj izvedbi i dizajnu.

Postojeća čelična konstrukcija se zadržava, uz izvršenu neophodnu sanaciju i zamjenu oštećenih djelova. Dogradnjom fasadnog plašta u armirano‐betenskom sistemu nosivih platna, objekat dobiva novu formu i savremeni dizajn.Vema Visoko sadržava postojeću spratnu visinu Podrum+Prizemlje + VI spratova.

Dodatna površina je dobijena proširenjem bočnih strana objekta i redizajnom volumena. Posebnu funkcionalnu cjelinu unutar objekta predstavlja hotel sa svojim pripadajućim sadržajima: fitnes centrom, bazenom, wellness i spa. U sklopu hotela nalazi se i multifunkcionalna sala. Svojim sadržajem Vema će pružati različite mogućnosti posjetiocima, od kojih izdvajamo:

Restoran sa kapacitetom od 300 mjesta, 4D kino, dječjiju igraonicu sa terasom i umjetnu alpinističku stijenu. U prizemlju objekta nalaze se sljedeći sadržaji: Glavni ulaz sa centralnim holom, supermarket, banka, poslovni prostori, info pult, fast food i ljetne bašte.

U suterenu objekta nalazi se parking prostor iekonomske prostorije. I sprat : Restoran kapaciteta 300 gostiju, kao i devet poslovnih prostora različitih sadržaja. II sprat: Hotelska recepcija, sala za doručke–višenamjeska sala, dječija igraonica sa terasom, bazen i fitnes centar, poslovni prostori. III sprat: wellness i spa centar, poliklinika sa pripadajućim sobama i aprtmanom, stomatološka ordinacija. IV i V sprat: su hotelske sobe i apartmani V: sprat: dio hotelskih soba , 4d kino, caheterija, prostor za društvene igre, kao i dodatni sadržaji …

Robna kuća Vema predstavlja simbol jednog vremena. Jedan je od najznačajnijih objekata grada Visokog, koji je svojim sadržajima i ponudom zadovoljavala je potrebe Visočana i okolnih gradova. Dvadeset godna nakon ratnih dešavanja, Vema je od mjesta susreta postala mrtva tačka u gradu i ruglo. Ratna dejstva i naknadna oštećenja, uključujući i požar upotpunosti su uništili enterijer objekta i fasadnu oblogu.

RTV Visoko/Visoko.org