NAJSTARIJI ČOVJEK NA SVIJETU: TAJNA DUGOVJEČNOSTI JE SMIJEH

184
??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Japanac koji voli slatkiše i vjeruje da je osmjeh ljekovit Ćitetsu Vatanabe postao je najstariji čovek na svijetu jer ima 112 godina i 344 dana, javio je AP, prenoseći Ginisov podatak svjetskih rekorda.

Vatanabe je rođen u Nigati, na sjeveru Japana, 1907. godine i dobio je serttifikat da je, za sada, najstariji čovjek na svijetu. On, inače, živi u domu za stara lica u gradu u kome je rođen.

Prethodni rekorder po dužini života takođe je bio Japanac Masazo Nonakas, koji je preminuo prošlog mjeseca. Najstarija žena je još jedna Japanka Kane Tanaka, koja ima 117 godina.

Do prije deset godina Vatanaba se bavio uzgajanjem bonsaija i učestvovao je na izložbama minijaturnog drveća. Vatanabe je završio poljoprivrednu školu i potom se preselio na Tajvan, gdje je radio na plantaži šećera.

Na Tajvanu je živio 18 godina. Oženio je Mitsue i imali su petoro djece. Poslije Drugog svjetskog rata Vatanabe se vratio u Nigatu i radio je za lokalnu vlast sve do penzionisanja.

U slobodno vrijeme gajio je voće i povrće na porodičnoj farmi. Kada su ga pitali u čemu je tajna njegove dugovječnosti, Vatanabe im je preporučio da se nikada ne ljute i da se uvijek smiješe.