Najprljavija predizborna kampanja do sada

996

Na konstataciju da su ovo do sada najprljaviji izbori u Bosni i Hercegovini, novinarka TV N1 je u programu emitovanom 28. septembra 2020. godine tražila mišljenje od predsjednika Centralne izborne komisije, gospodina Željka Bakalara. Predsjednik CIK-a BiH nije demantovao ovu konstataciju.

Portal Istraga.ba je objavio tekst ‘SDA napadi na gradove koje ne kontroliše SDA: Predizborne akcije Federalne policije’ koji u cijelosti možete pročitati na //www.istraga.ba/napad-na-gradove-koje-ne-kontrolise-sda-predizborne-akcije-federalne-policije/.

Istraga.ba piše: „Za svega dvadeset dana septembra ove godine, Federalna uprava policije provela je četiri akcije usmjerene, isključivo, protiv kadrova koji su oponenti Stranci demokratske akcije. Izuzimana je dokumentacija iz GRAS-a, potom Općine Stari Grad Sarajevo, te gradskih uprava Visoko i Zenica. I sve je to urađeno dva mjeseca prije lokalnih izbora.”

Portal Klix.ba je objavio tekst ‘Općina Stari Grad: Pravosuđe pokreće procese kojima se pokušava narušiti ugled uposlenika i načelnika’ koji u cijelosti možete pročitati na //www.klix.ba/vijesti/bih/opcina-stari-grad-pravosudje-pokrece-procese-kojima-se-pokusava-narusiti-ugled-uposlenika-i-nacelnika/200925129

Portal Klix prenosi kako je ova policijsko-tužilačka akcija ‘pokušaj narušavanja ugleda Općine Stari Grad i načelnika Hadžibajrića te osporavanje postignutih rezultata u prethodnom periodu za koje smatraju da nisu upitni.’

Gradonačelnik Zenice, gospodin Fuad Kasumović, vezano za policijsko-tužilačku akciju u Gradskoj upravi Zenica, na svom Facebook profilu piše: ‘Još kada ovo povežem sa dojavama sugrađana koji mi pričaju, kako jedan od (X partiji) bliskih novinara, otvoreno priča, da je „Fuad Kasumović jedini ozbiljan kandidat za gradonačelnika i sigurno pobjednik izbora u Zenici ali da neće biti gradonačelnik jer će biti uhapšen’.

„X partiji“ smo mi cenzurisali jer ne možemo navesti političku partiju koju u svom tekstu spominje gradonačelnik Kasumović. Komentar izuzimanja dokumentacije vezane za subvencioniranje cijene priključaka na gasnu instalaciju u Gradskoj upravi Visoko nismo dobili od gradonačelnice Amre Babić jer je odsutna. Ali, jedan od službenika Gradske uprave koji želi ostati anoniman nam je rekao „da su se mogli očekivati pritisci bilo koje vrste jer pojednici iz jedne političke stranke u Visokom već mjesec dana naokolo govore da će se do izbora Amri Babić nešto desiti, a pišu joj krivičnu prijavu i kada pređe ulicu.

Osim toga, samo što su pripadnici policije ušli u zgradu Gradske uprave, objavljen je tekst na
par njihovih medija koje finansiraju članovi te političke stranke preko svojih kompanija. Ili su znali za unaprijed spremljen scenario ili su vidovita Džemila.“ Nakon ovoga, neka svako izvuče zaključak za sebe. Svi dijelovi države bi trebali raditi svoj posao vrlo uspješno. Ali, šta ako nam se nameće strah da je bolje pomaknuti se ustranu jer nekome smetaš? Kako odgovoriti novinarki TV N1 sa početka ove priče?