NAJDUŽA RIJEKA: NIL ILI AMAZON?

1624

Znate li koja je najduža rijeka na svijetu? Nil se prostire na 6 650 kilometara afričkog kontinenta, te ga mnogi smatraju najdužom rijekom na svijetu.

Brazilski geografi se, pak, tim se ne slažu i tvrde da je Amazon tristotinjak kilometara duži, zbog čega bi ova prestižna titula trebala pripasti baš njemu.

U svakom slučaju, o tajanstvenom Nilu treba da znate sljedećih sedam stvari:

1. Rijeka Nil je bez sumnje najduža afrička rijeka, a protiče kroz 11 zemalja: Tanzaniju, Ugandu, Demokratsku Republiku Kongo, Ruandu, Burundi, Etiopiju, Keniju, Eritreju, Južni Sudan, Sudan i Egipat.

2. Nil prekriva približno 10 posto teritorije Afrike.

3. Nastaje spajanjem Bijelog Nila koji izvire u Južnom Sadanu i Plavog Nila koji započinje u Etiopiji. Rijeka se ulijeva u Sredozemno more.

4. Ime je dobio od grčke riječi Neilos koja označava riječnu dolinu. U Egiptu se naziva i iteru, odnosno velika rijeka.

5. Rijeka je od drevnih vremena važna za Egipat i njegovo stanovništvo. Ona navodnjava i olakšava život 95 posto stanovništva te sjevernoafričke zemlje, a posebno otkako je izgrađena Asuanska brana 1970. godine.

6. Neki izvori ukazuju da je Nil bio od velike koristi u transportu materijala za gradnju velikih piramida u Gizi. Stari Egipćani su vjerovali da je Nil most u zagroban život te da duše preminulih njime putuju kako bi došli do vječnosti.

7. U i oko Nila živi velik broj životinja, od čega se posebno ističu nilski krokodili. Ovi predatori su poznati po napadima na ljude koji pecaju na rijeci, peru veš ili se bave nekim drugim aktivnostima. Statistike ukazuju da se svake godine na rijeci Nil dogodi 200 napada krokodila na ljude.