NAJAVLJUJEMO: DANI ORGANSKE PROIZVODNJE U VISOKOM U PONEDJELJAK, 20. SEPTEMBRA

168

Tradicionalni izložbeno-prodajni sajam „Dani organske proizvodnje“ petnaesti put zaredom organizuje se u gradu Visokom na dobro poznatoj lokaciji, ul. Alije Izetbegovića, 20.septembra, u naredni ponedjeljak.

Kako smo od ranije navikli, na sajmu će biti izloženi proizvodi organskog porijekla, voće i povrće, kao i njihove prerađevine, te med i pčelinji proizvodi.

“Organska proizvodnja je cjelovit sistem upravljanja farmom i proizvodnjom hrane koji kombinuje najbolje ekološke prakse, visok nivo biološke raznolikosti, očuvanje prirodnih resursa i primjenu visokih standarda uzimajući u obzir dobrobiti životinja, dok je metod proizvodnje u skladu sa željom kupca da nabavi proizvode koji koriste prirodne sastojke i do kojih se dolazi na osnovu prirodnih postupaka.”

Metode organske proizvodnje podrazumijevaju primjenu prirodnih postupaka i supstanci, a ograničavaju ili potpuno eliminišu upotrebu sintetizovanih sredstava.

20. septembra,  svi zainteresovani uvjerit će se u kvalitet proizvoda kojima raspolažu izlagači iz Visokog, ali i cijele BiH.

Organizatori najavljuju dolazak 20 izlagača, a tokom ove sedmice, bit će dostupne i detaljnije informacije iz Gradske uprave Visoko.

Kako dodaju organizatori, ovo je manifestacija koja je doprinijela razvoju organske proizvodnje i u Visokom, a koja daje  priliku proizvođačima da prikažu svoje proizvode i da podijele svoja iskustva na polju uzgajanja organskih proizvoda.

Ilma Hajlovac