Ponedjeljak, 15 Jula, 2024

Ministar Adnan Šabani: Hvala USAID-u, ZDK prvi u FBiH usvojio zakonske okvire za e-dozvole u građenju a Tešanj i Žepče su u pilot projektu

Zeničko-dobojski kanton je jedan od dva kantona u Federaciji BiH koji je usvojio zakonske okvire neophodne za izdavanje elektronskih dozvola, čime su vlasti ovog kantona prve podržale proces izdavanja e-dozvola u oblasti građenja u FBiH. Proces je pokrenula Američka agencija za međunarodni razvoj USAID, a nakon Tešnja, Žepče je postala druga općina u ZDK koja se pridružila pilot projektu sistema izdavanja e-dozvola u oblasti građenja.

 

Memorandum o razumjevanju između USAID-a Općine Žepče, te Grada Bihaća, koji su uz Tešanj i sarajevsku Općinu Centar prve četiri lokalne zajednice u BiH koje učestvuju u pilot projektu sistema izdavanja e-dozvola u oblasti građenja, potpisan je u utorak u Sarajevu. Svečanosti je prisustvovao Adnan Šabani, ministar za prostorno planiranje, promet i komunikaciju i zaštitu okoline Zeničko – dobojskog kantona.

 

-Prije svega želim da se zahvalim USAID-u i američkom narodu na velikoj podršci koju pružaju svim pozitivnim procesima u Bosni i Hercegovini. Naravno, zahvaljujem se i timu unutar Vlade i resornog ministarstva, na čelu sa mojom pomoćnicom Aidom Sumbuljević. Inicijativa bila je da se u izmjena Zakona ide zbog uspostavljanje e-dozvola i energetske efikasnosti. Uspostavom ovog efikasnog i jednostavnog sistema profitirat će i građani i kompanije, a smanjit će se i korupcija, zbog čega se nadam da će se uskoro Tešnju i Žepču pridružiti i druge općine i gradovi iz ZDK, prije svih Zenica, Visoko i Kakanj. Uvjeren sam da će ove mjere značiti ekonomski rast i u konačnici otvaranje novih radnih mjesta – na konferenciji je izjavio ministar Adnan Šabani.

 

Direktorica misije USAID-a u BiH Courtney Chubb istakla je kako je riječ o daleko efikasnijem sistemu, koji će od predaje zahtjeva pa sve do njegovog odobravanja teći elektronskim putem.

 

-Za izdavanje elektronskih dozvola u oblasti građenja potrebno je imati ažurirane i moderne zakone i s toga bih pohvalila Zeničko-dobojski i Unsko-sanski kanton koji su već usvojili zakonske okvire neophodne za izdavanje elektronskih dozvola – rekla je Courtney Chubb, direktorica misije USAID-a.

 

Ministar Adnan Šabani imao je vrlo zapažen nastup na panel diskusiji na temu: “Pravni okvir kao osnov za korištenje za e-dozvole u oblasti građenja u Federaciji Bosne i Hercegovine”.

 

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK

povezani članci

Najnovije