MINI DIVLJE DEPONIJE NA IZLETIŠTIMA KVARE VISOČKU TURISTIČKU RAZGLEDNICU

119

Predivni dani Miholjskog ljeta i oktobarsko sunce koje nakon razbijanja magle sa visočkih rijeka popravi raspoloženje Visočana prosto mame u prirodu nakon kancelarijskih ili drugih poslova u zatvorenom prostoru.

Svakodnevno napraviti tih 4000 koraka u prirodi odličan je način za podizanje imuniteta.

Najljepše je to činiti bez „slaloma“ između smeća na izletištima ili kroz šume bez ostataka namještaja i starih tepiha nakon koji visočki planinari znaju ostaviti (foto) poruku na društvenim mrežama da je bosna ćilimom zastrta.

Ipak naša je realnost da su divlje deponije ili prepunjene kante za otpatke problem koji kvari visočku turističku razglednicu.

Teško je zaustaviti traktore koji se probiju u dubine šuma izbace razne vrste smeća i mesnog otpada a utovare najčešće neplanski isječena stabla.

Da li smo svjesni koliko pitke vode i izvora zagađujemo na taj način? Sigurno ne.Teško je sve svesti u ravan neodgovornih pojedinaca. Neko se dosjetio da pravljenje ekoloških bombi unovči jako dobro u ova krizna vremena.

Naša komunalna preduzeća nisu svemoguća i jasno je da se nekad desi manji ekološki incident.

Nekada se preklapaju i zone odgovornosti kao na izletištu Ravne koje je čisto do pojasa koji pripada AP Ravne 2. Dvadesetak metara iznad parkinga Fondacije postoji mini deponija, koja je narodski rečeno već pustila korijenje. Red je na komunalne inspektore da evidentiraju problem i narede uklanjanje istog.