MEDRESA: KATEDRA HADISA “MIRSAD EF. MAHMUTOVIĆ”

94

Kao što smo i najavili, u četvrtak, 07.10.2021. godine, održano je prvo predavanje u okviru Katedre hadisa “Mirsad ef. Mahmutović”.

U prisustvu porodice i prijatelja našeg rahmetli profesora, kao i sadašnjih i bivših učenika Medrese, prvo predavanje održao je profesor hadisa, hafiz Nijaz Aganhodžić. Prije samog predavanja prisutne je poselamio i predstavio projekat Katedre direktor Medrese, mr. Dženan Handžić.

Kazao je i nekoliko zanimljivih crtica iz života prof. Mahmutovića za vrijeme njegovog angažman u Medresi, te napomenuo da je lična biblioteka našeg dragog profesora, prema njegovoj želji, već premještena u medresansku biblioteku i da se radi na obradi, evidenciji i klasifikaciji knjižnog fonda koji će uskoro biti dostupan učenicima.

Tema prvog predavanja u okviru Katedre bila je “Razvoj duhovnih, intelektualnih i drugih ličnih potencijala kao obaveza vjernika”.

Polazna osnova za ovo predavanje profesoru Aganhodžiću bio je hadis u kojem Poslanik a.s. kaže da je jak vjernik bolji i draži Allahu dž.š. od slabog vjernika, a u obojici je hajr.

Profesor se posebno obraćao omladini, momcima i djevojkama, od kojih je tražio veći angažman na polju nauke, obrazovanja i usavršavanja kao najvažnijih faktora našeg opstanka i napretka.

Sljedeće predavanje najavljujemo za sutra (četvrtak) navečer, u istom terminu, poslije jacije namaza. Tema drugog predavanja biće “Kako i zašto brinuti o bolesnima”.

RTV Visoko/Medresa “Osman ef. Redžović”