Međunarodni dan bijelog štapa: Gradonačelnica Babić upriličila prijem za predsjednika Udruženja slijepih lica Visoko

82

Gradonačelnica Visokog Amra Babić, danas je u prostorijama Gradske uprave Visoko upriličila prijem za Elmedina Jusića, predsjednika Udruženja slijepih lica grada Visoko u povodu obilježavanja Međunarodnog dana slijepih (Dan bijelog štapa).

Gradska uprava Visoko, na čelu sa gradonačelnicom Babić, dugi niz godina pruža nesebičnu podršku Udruženju slijepih lica grada Visoko. U povodu Međunarodnog dana slijepih, gradonačelnica je simbolično podržala udruženje sa 500 KM. Služba civilne zaštite Grada Visoko darovala je određenu količinu zaštitne opreme, maski i dezinfekcionih sredstava.

Da osobe s poteškoćama u razvoju nisu zanemarene u našem gradu, govori i činjenica da se kontinuirano djeluje na poljima poboljšanja fizičke pristupačnosti institucijama i olakšavanju kretanja gradom. Služba za lokalni ekonomski razvoj, komunalne poslove, zaštitu okoline i javne nabavke realizuje zahtjeve Udruženja, te radi na prilagođavanju infrastrukture kako bi slijepa i slabovidna lica mogla imati normalan društveni život.

U narednom periodu dogovoreno je poboljšanje arhitektonske i tehničke pomoći na području grada Visokog. U planu je izrada taktilnih staza, poboljšanja fizičke pristupačnosti institucijama i drugim dijelovima grada. Radit će se na poboljšanju obilježja za slijepa i slabovidna lica, ali i na drugim uređajima koji će olakšati kretanje licima sa poteškoćama u razvoju.

  • Postoji saznanje da se na području našeg grada nalazi oko 150 slijepih i slabovidnih lica koja nisu registrovana iz različitih razloga, prevashodno zbog stigmatizacije, kazao nam je Elmedin Jusić.
  • Svim pojedincima, slijepim i slabovidnim osobama, porodicama, nevladinim organizacijama i udruženjima koji ulažu napore kako bi slijepe osobe imale bolji društveni status, izražavamo nesebičnu podršku i upućujemo im iskrene čestitke povodom Međunarodnog dana slijepih. Stvaranje uslova za dosljedno i jednako uživanje ljudskih prava i učešće osoba s invaliditetom u svim društvenim procesima naša je stalna zadaća. Ovo je i prilika da se još jednom zapitamo koliko prepoznajemo probleme s kojima se susreću naši sugrađani i njihove organizacije, koje svi skupa moramo podržavati i pomagati, navode Gradonačelnica Grada Visoko Amra Babić i predsjedavajući Gradskog vijeća Visoko Bajro Fejzić.