MANIFESTACIJOM “OVO JE MOJ DAN” NA POSEBAN NAČIN OBILJEŽEN DAN SREDNJOŠKOLACA

158

Datum koji ujedinjuje sve srednjoškolce i studente širom svijeta je 17. novembar, poznatiji kao Dan srednjoškolaca.

Međunarodni dan srednjoškolaca obilježava se u spomen na praške studente i srednjoškolce, koji su zbog mirnog protesta protiv nacističke okupacijesvoje zemlje, održanog 17. novembra 1939. godine strijeljani bez suđenja.

Dan srednjoškolaca je na poseban način obilježen i u Visokom, manifestacijom ˝OVO JE MOJ DAN˝.

Na samom početku manifestacije riječi podrške ovim mladim ljudima uputili su gradonačelnik Mirza Ganić i direktorica JU ˝Centar za kulturu, sport i informisanje¨ Visoko, Amila Koso.

 ˝Iskreno prvo kao čovjek, pa i kao gradonačelnik cijenim organizatora što je našao svrsihodno da realizuje ovakvu manifestaciju u našem gradu. Posebno mi je drago što imamo priliku da na jednom mjestu bude dosta mladih ljudi, sve u cilju da i vidimo čime se to bave mladi ljudi, njihove kreacije, izvedbe, a sa druge strane da izvučemo pouku da i mi koji posmatramo treba da budemo kao oni ili bolji od njih.

Poruka je da uvijek težimo da budemo bolji, jer ako se ne mjerimo onda mi ne možemo znat ni kakvi smo. Sa aspekta svog iskustva, kao učenik i student uvijek sam tražio nekog od svojih kolega koji je prosječno dobar, ne najbolji, i težio da budem od njega bolji, tako da u tom kontekstu nikada nisam podbacio ali da budemo isti ili bolji uvijek dobro dođe, to bi bila moja poruka vama večeras˝- izjavio je gradonačelnik Mirza Ganić.

¨Nama je drago da možemo podržati vaš aktivizam, vaše ideje, kreacije i da zajedničkim koracima možemo praviti promjene. Ovo je prilika da na lijep način obilježimo Dan srednjoškolaca˝- izjavila je direktorica Amila Koso te najavila druga dešavanja.

˝U petak ćemo imati jednu zajedničku aktivnost,  za vas smo u saradnji sa Mostarskim teatrom mladih  pripremili predstavu i na taj način ćemo nastaviti ovo obilježavanje Dana srednjoškolaca.  Sljedeće sedmice već imamo jednu zajedničku petodnevnu aktivnost u saradnji sa svim osnovnim i srednjim školama sa područja našeg grada¨- izjavila je direktorica.

U sklopu manifestacije upriličena je i humanitarna aukcija predmeta i kreacija ovih mladih i talentovanih ljudi. Sredstva prikupljena na humanitarnoj aukciji i humanitarnom bazaru biće donirana u sklopu  tradicionalne aktivnosti koju ova jedinstvena organizacija sprovodi  a riječ je o akciji ”Jedan slatkiš, jedno dijete” koja se realizuje svake školske godine tokom mjeseca decembra.

˝Povodom Dana srednjoškolaca učestvuju četiri područne škole Grada Visoko , Gimnazija ˝Visoko˝, Medresa ˝Osman ef. Redžović˝, MSŠ ˝Hazim Šabanović˝, FKG ˝Visoko˝ – otkriva nam Naser Šabić, učenik Medrese ˝Osman ef. Redžović˝.

˝Predhodnih godina Dan srednjoškolaca smo obilježavali mirnom šetnjom, ove godine odlučili smo da to bude priredba, pripremili smo kolače i aukciju te  se nadamo da ćemo prikupti fin novčani fond koji ide u humanitarne svrhe˝- izjavila je Nedžla Čolo, učenica Gimnazije ˝Visoko˝.

˝To je jedan datum koji nama srednjoškolcima pruža mogućnost da se izborimo za svoja prava i nama aktivnim da pokažemo  ostalim srednjoškolcima da ih neko može i želi čuti. Pravo zbog toga obilježavamo ovaj dan i na ovaj način, kao i da pokažemo da se naš glas daleko čuje˝ – svojim kolegala poručuje Adi Zahirović, učenik MSŠ ˝Hazim Šabanović˝

˝Večeras šaljemo poruku tu da su srednjoškolci resurs, a ne problem ove države i da u svakom trenutku svog života trebamo biti humani, jer uprvo naša priredba i jeste humanitarnog karaktera˝-  izjavila je Matea Martinović, učenica FKG ˝Visoko˝.

Međunarodni dan srednjoškolaca je dan kada srednjoškolci širom svijeta u fokus javnosti stavljaju svoje probleme, jer na ovaj dan, predstavlja se važnost srednjoškolaca, kao budućih nosilaca kompletnog društva.

˝Drago mi je da sam dijelom ove radosti koja se večeras događa kod nas u Visokom povodom Dana srednjoškolaca. To je jedna lijepa prilika, jedan lijep prostor da srednjoškolci pokažu svoju kreativnost, da se zajedno provesele, zajedno se raduju lijepu životu i svim lijepim stvarima koje im se događaju kroz srednju školu.  To je jedno vrijeme koje se nikad neće vratiti. Mislim da će ovo biti jedna lijepa večer za sjećanje˝- izjavio je fra Ivan Nujić, ravnatelj FKG ˝Visoko˝.

Srednjoškolci cijele Bosne i Hercegovine su svijetla tačka našeg društva koji svoje slobodno vrijeme ulažu u dobrobit svoje zajednice i ponosni su ambasadori aktivizma, volonterizma i humanitarnog rada.

Amra Čosić