MALDIVSKE SVJETLUCAVE PLAŽE

1066

Znamo da Maldivi zvuče prilično daleko i nepristupačno, ali ako ikada budete u prilici da posjetite Maldive, ne zaboravite da posjetite i ostrvo na kome i plaža i voda sijaju noću!

Zašto plaža na Maldivima sija?

Plava svjetla voda koja vidite na plaži nije samo bioluminiscentni fenomen plaže. Sjaj ili svjetlost koju vidite emituju zapravo živa bića, odnosno planktoni. Oni se smatraju glavnim odgovornim stvorenjima za ovaj bioluminiscentni fenomen. Stvorenja emituju svjetlost koja se vide samo noću, u mraku. Plaža u “Vadhu” je ispunjena mikroorganizmima i mikrobima koji emituju svjetlost koji imaju prirodni kapacitet da proizvedu živahan plavi sjaj. Ovaj proces u cjelini personifikuje ljepotu plaže i stvara nevjerovatan scenario za posjetioce. Brojni putnici širom svijeta posjećuju ovo mjesto da bi doživjeli ovaj impresivan fenomen.

O ostrvu Vadhu

U osnovi, Maldivi su prebivalište mnogih ostrva. Uprkos tome što je malo ostrvo sa manje od 500 stanovnika, Vadhu je stekao ogromnu popularnost širom svijeta zbog svog sjaja. Mnogi ljubitelji putovanja ga zovu More zvijezda zbog njegovog sjaja u mraku koji osvjetljava cijelu plažu i šavove dok prave male zvijezde sa neba lebde po vodi.

Ranije je ovo ostrvo bilo manje poznato ljudima jer se smatralo tajnom ostrva. Ali sada to više nije tajna, pošto je tajna otkrivena, hiljade putnika se okupljaju tokom godine da bi svjedočili i iskusili ovaj pogled koji oduzima dah.

Zašto je voda na Maldivima tako plava i bistra?

Voda Maldiva je poznata po obilju koralnih grebena. Poznato je da se vode Maldiva sastoje od koralnih grebena i “fitoplanktona” koji upija plave i zelene boje od sunčeve svjetlosti zbog čega stvara čistu vodu i vidi se kristalno jasan odsjaj. Drugi glavni razlog je što je Maldivsko more postavljeno na najnižu tačku, temperatura Maldiva čini vodu kristalno čistom.

KLIX.BA