LEGENDE ŽIVE VJEČNO: MEMORIJALNI RUKOMETNI TURNIR “EDHEM EDO SIRČO” PONUDIO SJAJNE UTAKMICE

187

Treći međunarodni Memorijalni rukometni turnir “Edhem Edo Sirčo” je u KSC Mladost u periodu od 31. avgusta pa do 2. septembra, ponudio trodnevni rukometni spektakl u znak sjećanja na jednog od najboljih i najomiljenijih rukometaša na ovim prostorima, koji nas je, nažalost, prerano napustio.

Ekipe učesnice: Borac (Banja Luka), Izviđač (Ljubuški), Dubrava (Zagreb) i domaćin Bosna Ekoenergija (Visoko) odigrale su sjajne međusobne susrete, a u konačnici, banjalučki tim je osvojio titulu pobjednika turnira ostvarivši maksimalne tri pobjede (protiv Dubrave rezultatom 34:22, protiv Bosne rezultatom 36:26 i protiv Izviđača rezultatom 35:28).

Drugo mjesto pripalo je zagrebačkoj Dubravi, koja je turnir okončala sa dvije pobjede (protiv Izviđača rezultatom 29:25 i Bosne Ekoenergija rezultatom 40:30) uz pretrpljen poraz od Borca na samom otvaranju turnira.

Treće mjesto pripalo je aktuelnom prvaku, Izviđaču iz Ljubuškog koji je zabilježio jednu pobjedu (protiv Bosne rezultatom 29:28) uz dva poraza od ekipa Dubrave i Borca.

Visočani su sa tri poraza u konačnici zauzeli četvrto mjesto, poraženi su od Izviđača rezultatom 29:28, od Borca rezultatom 36:26 i od Dubrave rezultatom 40:30.

Bez obzira na poraze protiv veoma jakih ekipa, tim iz našeg grada nije razočarao, naprotiv, momci su pokazali veliku motiviranost i kvalitet, pogotovo se to odnosi na rezultatski najneizvjesniju utakmicu na turniru, kada su minimalno poraženi od Izviđača, iako su ih nijanse dijelile od iznenađenja.

U svakom slučaju, ova mlada visočka ekipa bi u narednom periodu trebala iskazati svoj puni potencijal i rukometni talenat, a podsjećamo da nova sezona u južnoj grupi Prve federalne lige počinje 23. i 24. septembra.

Na turniru su se predstavile i mlade rukometne nade visočke Bosne, ŠR Sedmerac Sarajevo i ŠR Čelik Junior iz Zenice koje su odigrale veoma zanimljive međusobne susrete kao uvertiru seniorskim uzbuđenjima.

Dodijeljene su i nagrade najuspješnijim pojedincima na turniru, a dvije nagrade su osvojili igrači visočkog kluba.

Najbolji strijelac je Amar Herić koji je postigao 25 golova, a najbolji golman je Faris Žiga, čije su bravure na golu oduševljavale visočku publiku.

Najboljim igračem turnira proglašen je rukometaš Borca i ukrajinski reprezentativac Vladyslav Zalevskyi.

Ove godine uspješan organizator turnira je, uz pomoć visočke Gradske uprave i JU Centar za kulturu, sport i informisanje, bilo novoosnovano Udruženje “Edhem Edo Sirčo”, koje zaslužuje sve čestitke za besprijekorno odrađen organizacijski posao i dostojanstveno čuvanje uspomene na Edu Sirču, čiji će lik i djelo zauvijek živjeti u našim srcima i mislima!

Slaven Mirković