Krizni štab predložio produženje mjera: Porastao broj hospitaliziranih i preminulih

546

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva predložio je produženje aktuelnih epidemioloških mjera za narednih 14 dana na području Federacije BiH.

Sedmodnevna incidenca na nivou Federacije BiH je 109,3 slučaja na 100.000 stanovnika.

“Najviša incidenca zabilježena je u Hercegovačko-neretvanskom (332,3/100.000), Zapadnohercegovačkom (257/100.000) i Kantonu 10 (196,24/100.000). U posljednjih sedam dana zabilježen je rast svih indikatora, najviše broja smrtnih slučajeva (49) i broja pacijenata na respiratoru (28), te hospitaliziranih pacijenata (409)”, stoji u saopćenju Kriznog štaba.

Napomenuli su da su vlade kantona, odnosno krizni štabovi kantonalnih ministarstava zdravstva dužni donositi restriktivnije mjere ukoliko dođe do pogoršanja epidemiološke situacije.

“Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva poziva stanovništvo da se što prije vakciniše, jer je to najefikasniji način zaštite, te podsjeća da je i dalje na snazi aktuelna naredba kojom je, između ostalog, obavezno nošenje maski u zatvorenim prostorima i na otvorenom, ukoliko nije moguće držati distancu od minimalno dva metra. Svim građanima se prepopručuje izbjegavanje većih okupljanja i pridržavanje ličnih mjera zaštite od zaraze koronavirusom”, ističu iz Kriznog štaba.

Prijedlog produženja mjera biće upućen Vladi Federacije BiH na usvajanje.

RTV Visoko/Klix.ba