Krizni štab FBiH: Ukoliko ne nosite masku, možete dobiti i do jedne godine zatvora

797

Sve koje inspekcija u narednom periodu uhvati da ne poštuju preporuke o zdravstveno-epidemiološkoj zaštiti mogli bi završiti u zatvoru.

Nakon pogoršanja epidemiološke situacije, Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva je donio jednu naredbu i nekoliko preporuka. Naredba, kojom se ponovo ističu ranije odluke o obaveznom poštivanju mjera zaštite, koje uključuju korištenje maski, pojačanu higijenu ruku, te održavanje socijalne distance, na snagu su stupile jučer.

Naredba koju je jučer usvojio Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva, donijela je i jednu bitnu novost u odnosu na dosadašnja pravila ponašanja u uslovima epidemije koronavirusa, a odnosi se na kažnjavanje. Naime, do sada su nadležni inspekcijski organi izricali upozorenja ili, u najgorem slučaju, novčane kazne za one koji ne poštuju preporuke Ministarstva zdravstva FBiH.

  • Posljednjom donesenom naredbom je svim kantonalnim inspekcijskim upravama, kao i nadležnim imspektoratima u kantonima, gradovima i općinama naređeno da neprestano provode kontrole poštivanja svih do sada donesenih preporuka, ali i da, u skladu sa svojim nadležnostima, umjesto samo novčanih kazni, pokreću krivične prijave protiv počinitelja koji ne poštuju do sada donesene preporuke – kazao je pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez za Oslobođenje.

Prema Krivičnom zakonu FBiH, tačnije Članu 225., maksimalna zaprijećena kazna za nepoštivanje preporuka i naredni nadležne institucije u vezi sa sprečavanjem prenošenja zaraznih bolesti iznosi do jedne godine zatvora. Samo u slučajevima da se utvrdi kako je prekršaj izvršen iz nehata, maksimalna kazna iznosi šest mjeseci zatvora.