PREKOMJERAN UVOZ MEDVJEDA IZ SLOVENIJE U FRANCUSKU

167

Francuski predsjednik pristao je obustaviti program preseljenja smeđih medvjeda iz Slovenije na područje francuskih Pirineja, koje tamošnji uzgajivači stoke smatraju odgovornim za gubitke na svojim stadima pa su zbog toga godinama bezuspješno prosvjedovali, javljaju slovenski mediji pozivajući se franucuske izvore.

“Predsjednik nam je obećao da se prestaje s naseljavanjem medvjeda i da to više neće dopuštati”, kazao je čelnik udruge pirinejskih uzgajivača goveda i ovaca Jean-Pierre Pommies, dodavši da je Macron shvatio probleme koji seljaci imaju i apsurdan položaj do kojega je doveo prekomjeran uvoz medvjeda na Pirineje.

Slovenija je od 1994., temeljem sporazuma s francuskom vladom, koja je željela obnoviti gotovo nestalu populaciju smeđih medvjeda na Pirinejima, donirala Francuskoj više desetaka mužjaka i ženki, no seljaci su se od početka žalili na agresivnost novonastanjenih medvjeda i njihovih potomaka. Oni smatraju da je sada tih zvijeri u Pirinejima i previše te da nanose velike štete stadima uzgajivača stoke na francuskoj i španjolskoj strani Pirineja.

Francuskim je medvjedima u Francuskoj na području Pirineja 90-ih godina prošlog stoljeća prijetilo izumiranje pa je donesena odluka da se veći broj mlađih mužjaka i ženki uveze, radi jačanja populacije i genetskog materijala. Smatra se da sada na Pirinejima obitava 40-ak primjeraka smeđeg medvjeda, većim dijelom “slovenskih” ili njihovih potomaka.
Francuski uzgajivači stoke u Pirinejima tvrde da se je u zadnjih deset godina broj smrtonosnih napada medvjeda na njihova stada učetvorostručio.

“Oni koji brane dovođenje medvjeda kažu da su ljudi nekoć s medvjedima živjeli u simbiozi, ali to nije istina, povijesno je dokazano da je čovjek medvjede oduvijek ubijao”, kazao je Jean-Pierre Pommies.

Kako navode slovenski mediji, već godinama seljaci iz zapadne Francuske prosvjeduju da im medvjedi ugrožavaju stoku i prihode. Lani su, prosvjedujući protiv Macrona, u svome kraju blokirali kolonu vozila s predsjednikom za vrijeme biciklističke utrke Tour de France pa im je sada izišao u susret i pristao na moratorij uvoza tih zvijeri u Francusku.
Slovenske donacije medvjeda Francuskoj su, u vrijeme kada se prije skoro 30 godina s njima započelo, odlično služile i kao promidžba Slovenije kao zemlje s čistim prirodnim okolišem i državom velike biološke raznolikosti te turističkog potencijala.