Kako se vrši testiranje na koronavirus: Posjetili smo Centralnu laboratoriju Poliklinike Eurofarm

3969

Ekipa TV Visoko posjetila je centralnu laboratoriju poliklinike Eurofarmcentar u Sarajevu gdje nas je dočekalo ljubazno osoblje na čelu sa genetičarkom dr. sci. Jasminkom Prguda-Mujić.

Budući da ova laboratorija vrši testiranja na koronavirus, u posljednje vrijeme vlada velika zainteresiranost građana koji žele da testom na antitijela saznaju da li su preležali koronavirus te stekli određeni imunitet, a najčešće se građani odlučuju na testiranje zbog putovanja, ističe genetičarka.

Postoje dvije vrste testova koji se koriste kako bi se utvrdilo prisustvo korona virusa. To su molekularno genetički (PCR) i serološki testovi. Upitali smo koja je razlika?

Da li se testirati samoinicijativno ili ne, preporuka je da prije te odluke građani koji imaju simptome te sumnjaju da su zaraženi virusom korona, najprije se jave svom porodičnom ljekaru.

U centralnu laboratoriju poliklinike Eurofarmcentar testirali su se i pacijenti koji su već bili PCR pozitivni, oni koji su već imali neku kliničku sliku na Covid 19.

Procedura za testiranje je vrlo jednostavna. Nakon što prođete trijažni proces koji, između ostalog, podrazumijeva mjerenje temperature, pristupa se vađenju krvi koje je bezbolno.

Dakle, nakon serološkog testiranja, nalaz bude gotov tokom dana, te saznate li ste preležali koronavirus, da li ste stekli imunitet ili da li ste trenutno zaraženi. Test u ovoj zdravstvenoj ustanovi košta 45 KM.

Napominjemo, svi zainteresirani koji ćele uraditi serološki test na koronavirus to mogu učiniti i u Visokom u poliklinici Eurofarm centar. Kontakt telefon je 032 732-100.

Opširnije u prilogu…

(Ismar Imamović)