VISOČKI PEHOVI: KAD OSIM KEŠA, DŽEPAROŠIMA PONUDITE I BANKOVNE KARTICE SA PIN KODOVIMA NA PAPIRIĆU

1168

Kad neko na pijaci, u redu u marketu, u autobusu, nonšalantno drži raskopčan sako, jaknu, otvorenu torbu ili mu iz zadnjeg džepa viri novčanik(fenomen zadnjeg džepa je još prisutan), ima onih koji će s’ lakoćom i spretnim prstima zavući ruku…

U sekundi nestade novčanik sa karticama i PIN kodovima „na izvolte“ da se „kokošari“ počaste na bankomatu do hiljade maraka uz mobilni telefon te lične karte, vozačke dozvole…

Među džeparošima ima svih kategorija stanovništva. Ima kockara, narkomana, alkoholičara, ali i porodičnih ljudi, pa čak i bračnih parova koji rade u tandemu. Obično ne biraju vrijeme, postaju sve drskiji, a ne ustručavaju se ni od dnevnih ili večernjih uličnih otimačina ili napada pred zgradama.

Visoko nije imuno na „dugoprstiće“, ali policija zaista radi dobar posao pa su slučajevi krađa novčanika sve rjeđi.

Pogodan teren za džeparoše su pijačni dani. Ponedjeljak u Visokom džeparoše zna “počastiti” neopreznim građanima. Pored novca znaju ponuditi i bankovne kartice sa papirićima na kojima je upisan PIN.

Nepismeni džeparoš je premija. Tada samo strada keš iz novčanika. Polupismeni džeparoš uzme najveći ponuđeni iznos.

Pismeni džeparoš ukucavanjem opcije DRUGO nosi „tisuću“.

Duks, naočale za sunce i ostale maske teško će ga sačuvati od kamere na bankomatu, ali problem ga je uhvatiti „dok ne vrati dugove“ dilerima ili kome već.

Neki se „sažale“, pa novčanik u kojem su dokumenti ne bace u rijeku, nego ga ostave na vidno mjesto, kako bi oštećeni izbjegli sikiraciju oko vađenja novih dokumenata.

Džeparoši obično šalju istrenirane maloljetnike kako bi za slučaj da budu uhvaćeni dobili manju kaznu.

Iako mislite da se to vama ne može desiti, obratite pažnju. Naročito ako imate više bankovnih kartica pa teško pamtite PIN brojeve. Mnogi su finansijski stradali zbog mišljenja „Ma neće mene“.