JU ZAVIČAJNI MUZEJ VISOKO: ODRŽANA ZANIMLJIVA RADIONICA ZA NAJMLAĐE

110

JU Zavičajni muzej Visoko danas je u okviru programa obilježavanja 18. maja Međunarodnog dana muzeja organizovala muzičku radionicu za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola sa podučja našeg grada. Cilj radionice je bio doživljaj zadovoljstva i ugodnosti koju pruža igra, te razvoj kritičkog mišljenja i povezivanje pokreta, zvuka i samog instrumenta.

„Da muzej može biti mjesto učenja, rasta i razvoja svih nas potvrđuje upravo naš Zavičajni muzej Visoko. Omogućiti djeci da budu ravnopravni članovi muzeja i da probude u sebi radoznalost i možda skriveni talenat za muziku, sviranje instrumenata bila je naša ideja vodilja današnje radionice. Kako bi dijete izraslo u samostalnu ličnost i sposobnu za zdrave socijalno-emocionalne odnose potrebno ih je stalno upućivati u najrazličitije oblike aktivnosti, a upravo je jedna takva aktivnost održana u našem muzeju. Djeca su danas imala priliku da sama sa svojim vršnjacima istražuju, otkrivaju, igraju najrazličitije uloge uz maksimalno poticanje na razmišljanje, zaključivanje i suradnju“- otkriva nam mr.  Amina Ismić.

Radionica je održana u saradnji sa ŠOMO „Avdo Smajlović“ čiji su učenici i profesor na zanimljiv i prezentan način približili muzičke instrumente prisutnim.

„Na jedan jako lijep način realizirali smo ovu kreativnu radionicu. Mališanima smo nastojali da približimo muziku i muzičke instrumente. Instrumenti za koje su pokazali zanimanje su klavir, harmonika i gitara. Posebno me raduje zainteresovanost učenika za odsjek za klarinet, koji je nakon 25 godina ponovo “oživio” i cilj nam je da isti i opstane“ – otkriva nam Ahmed Juhić profesor kalrineta i klavira.

Mališani su imali priliku kroz zabavu i igru naučiti puno toga o muzici i muzičkim instrumentima, nisu krili svoje oduševljenje i znatiželju, a kako je sve to izgledalo donosimo vam uskoro u našoj informativnoj emisiji.