IZVOR CAPARIŠ- VODA PUNA JODA KOJA LIJEČI ŠTITNU ŽLIJEZDU

16599

Izvorska voda puna joda i drugih, za zdravlje korisnih minerala smještena je nadomak Visokog u MZ Arnautovići, malo iznad bivše kasarne “Matres”preko puta nekadašnjeg bazena u Uvorićima.

Mještani izvor zovu “Capariš”. Zašto Capariš? Većina ne zna. Neki vele da je to ime za vlažno zemljište. Jedan od bitnijih momenata za zdravlje je tvrdnja jedne ozbiljne gospođe koja je pijući vodu riješila problem sa štitnom žlijezdom.

U novinama “Naš život” iz 1974. godine spominje se ljekoviti izvor “Capariš” te njegova ljekovita svojstva.

Svi koji ovdje toče vodu su prezadovoljni njenim okusom i vele da niko nije imao nekih stomačnih i drugih problema. Da li je izvor “Capariš” dobio ime po ljekovitoj biljci Capparis spinosa koju doduše vezuju za Mediteran? Al’ ako ima joda, možda to odgovara ovoj vrsti biljke. Dobro bi bilo da se za svaki slučaj ovaj izvor bakteriološki ispita i da, ako je sve OK, dobijemo novi mamac za turiste.

Inače, dobri poznavaoci zemljišta u ovom rejonu tvrde da su sve vode do Tičića ljekovite. O Tičićima je sve rečeno. Livade preko puta su nekad bile poznate po ekstra kvalitetnom grožđu, a rejon se zvao Vina. Sa druge strane ceste za Uvoriće se nekad crpila voda “Santa”. Bosanski kraljevi su vezani baš za nju.

Lijepo je promijeniti vodu i minerale u njoj. Nije ista ona sa Vrutka, ona kod tunela Ravne i “Capariš”.

Instrukcije: Kad prođete podvožnjak, bivšu Kovinu, skrenite lijevo i nakon par stotina metara sada mnogo boljeg(nego kad su snimane video upute) puta stići ćete do ljekovitog izvora “Capariš”.

Živi i zdravi bili.