IN MEMORIAM: AMIR BURKO

4488

U nedjelju 31. jula, nakon duge i teške borbe sa bolešću, u 61. godini života na bolji svijet je preselio Amir Burko, dugogodišnji član i takmičar SRK Visoko, Sportskog saveza OSI Visoko i reprezentacije BiH u sportskom ribolovu za osobe sa invaliditetom.

Davne 1976. godine je pristupio visočkom udruženju ribolovaca a u svojoj bogatoj sportskoj karijeri, Amir je osvojio mnoštvo medalja na domaćim i međunarodnim takmičenjima.

Njegovi najveći uspjesi vežu se za nastup na 15. Svjetskom prvenstvu za osobe sa invaliditetom, koje je održano 2013. godine, u BiH na Hutovom Blatu, kada je zauzeo odlično 9. mjesto u konkurenciji od 42 takmičara iz 12 zemalja. Dobitnik je brojnih nagrada na općinskom i kantonalnom nivou.

2012. godine, Amir Burko je proglašen za najboljeg sportistu općine Visoko u invalidnom sportu. Bio je dobar suprug, otac, prijatelj, čovjek koji je bio omiljen u društvu i koji je važio za jednog od najuspješnijih ribolovaca u poslijeratnom periodu kada je u pitanju nekadašnje SRD Visoko, tj. sadašnji SRK Visoko, koji je u veoma kratkom vremenskom razdoblju ostao bez svoje tri legende (Čelebić, Vražalić i Burko op.a.).

Dženaza namaz i ukop rahmetli Amira Burke obavljeni su u ponedjeljak 1. avgusta na mezarju Zbilje u Visokom.

/Almin Alijagić/