GRADONAČELNICA BABIĆ NASTAVLJA POLITIKU STVARANJA PRIJATELJSKIH VEZA I SARADNJE

3645

Uprkos mnogobrojnim poteškoćama, gradonačelnica Amra Babić i njen tim saradnika uspješno su i tokom godine koja je na izmaku rješavali nagomilane višedecenijske probleme, koji su Visoko sputavali u infrastrukturnom, privrednom i svakom drugom napretku i uz veliku podršku sugrađana, koja, sigurni smo, neće izostati ni u narednom periodu, uspješno su realizirali veliki broj sveobuhvatnih projekata koji su stanovnicima olakšali svakodnevnicu te istovremeno stvorili neophodne preduslove za nastavak jačanja svih razvojnih potencijala kraljevskog grada.

U proteklom periodu posebno je akcentirana prekogranična međuopćinska/međugradska saradnja, a konstantna i neupitna politika stvaranja prijateljskih veza, koju gradonačelnica Babić svakodnevno nizom primjera provodi te na taj način otklanja sve barijere, prepoznata je kao formula uspjeha i napretka i od strane najeminentnijih međunarodnih političkih institucija.

Podsjetimo, nedavno je gradonačenica Babić, zajedno sa još šest kolegica iz Bosne i Hercegovine, bila specijalna gošća Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope u Strasbourgu, gdje je bila supotpisnica iznimno važnog Sporazuma o međusobnoj saradnji.

Tada je organiziran još niz zvaničnih sastanaka, a iz Vijeća Evrope je istaknuta činjenica kako odavno jednoj delegaciji iz BiH nije posvećena tolika pažnja prilikom boravka u toj organizaciji.

Cilj tog projekta je prevashodno međuopćinska/međugradska saradnja te jačanje uloge žena i političkog dijaloga u lokalnim zajednicama.

Razgovarano je o budućim zajedničkim projektima iz različitih oblasti koje političari svakodnevno treba da implementiraju na lokalnom nivou kako bi poboljšali uvjete za život stanovništva koje egzistira na tom prostoru.

Jedan od najosnovnijih ciljeva ovog Sporazuma, koji je bez ikakve sumnje, ispisao novo, pozitivnije poglavlje na bosanskohercegovačkoj političkoj sceni čiji efekti će se osjetiti u narednom periodu, je nedvosmislena poruka da u BiH postoji dijalog i da su u BiH mnogobrojni oni koji su spremni pružiti ruku prijateljstva i saradnje te sve naše različitosti i sličnosti iskoristiti kao potencijal i bazu za svakodnevni napredak i ostvarivanje zajedničkih interesa.

Sporazum će u narednom periodu omogućiti veliki broj aplikacija prema evropskim fondovima, prema ambasadama i prema Međunarodnoj zajednici, s ciljem dobijanja velikih projekata koji će za poboljšanje životne svakodnevnice ljudi na lokalnom nivou biti od krucijalnog značaja.

Sasvim logičnim se nameće zaključak da je ovaj Sporazum, koji je Visoko kao kolijevku bosanskohercegovačke civilizacije učinio još prepoznatljivijim na evropskoj političkoj sceni, svjetlo nade koje lokalnom stanovništvu treba da ponudi dodatni osjećaj sigurnosti i da bude još jedan u nizu dokaza saradnje i međusobnog dijaloga na svakom nivou vlasti, pa tako i na lokalnom, koji je suštinski najvažniji za poboljšanje životnih prilika svih stanovnika u našoj domovini.

Nastavljajući s politikom stvaranja dugoročne prekogranične prijateljske saradnje, čiji je cilj ugodniji životni ambijent  i jednakopravnost svih građana, nedavno je u kabinetu gradonačelnice Babić potpisan još jedan razvojno strateški značajan Sporazum o saradnji, koji je privukao veliku pažnju cjelokupne bosanskohercegovačke javnosti.

Potpisali su ga predstavnici Grada Visokog i Grada Šapca, a tim povodom gradonačelnica Amra Babić je upriličila prijem za gradonačelnika Šapca, Nebojšu Zelenovića i predsjedavajućeg Skupštine Grada Šapca, Nemanju Pajića.

Sporazumom je uspostavljena poslovno-tehnička saradnja u okviru lokalnih nadležnosti dva Grada, koja obuhvata stratešku saradnju u prenošenju znanja i tehnologija, zajedničko planiranje i izvođenje donatorskih projekata u zemlji i inostranstvu sa naglaskom na aktivnu politiku zapošljavanja, usavršavanja i osposobljavanja razvojnih trening centara i inkubatora, obnovljivih izvora energije i drugih aktivnosti, a s ciljem ekonomskog rasta i razvoja jedinica lokalne samouprave.

Šabac ima jako dobre odnose sa gradovima u regionu i saradnju sa višim nivoima vlasti, uz veliko iskustvo u apliciranju prema projektima Evropske unije (EU), što je rezultiralo značajnim brojem uspješno realiziranih projekata i privlačenjem velikog broja sredstava EU, koji su Grad Šabac učinili finansijski stabilnom, perspektivnom i atraktivnom životnom sredinom.

Namjera Gradske vlasti u Visokom je da, koristeći provjerena i učinkovita iskustva, zajedno sprijateljima iz Šapca veliki broj sredstava iz EU fondova bude uložen u Visoko, što bi naš grad trebalo dodatno etablirati kao jednu od najperspektivnijih lokalnih zajednica u BiH te pospješiti realizaciju ambicioznog i sveobuhvatnog plana stvaranja uslova u kojim će stanovnici imati jednaka prava i živjeti u povoljnijem životnom ambijentu, što će omogućiti realizaciju dugoočekivanih projekata.

Sporazumom je obuhvaćena i međusobna saradnja na drugim istraživačkim projektima u skladu sa relevantnim zakonskim propisima.

Kao prvi zajednički projekat dva Grada, utemeljen ovim Sporazumom, istaknuta je aplikacija na dodjeli bespovratnih sredstava u okviru drugog poziva za podnošenje prijedloga za program prekogranične saradnje za period 2014 – 2020.  godina, Srbija – BiH, u oblasti prekvalifikacije radne snage, a paralelno će se raditi i na realizaciji SEED projekta koji je već uspješno implementiran u Gradu Šapcu, a odnosi se na „Podršku za razvoj obrazovanja i zapošljavanja“.

Gradonačelnik Šapca, Nebojša Zelenović je prilikom davanja izjave za medije, naglasio važnost odluke o međusobnoj saradnji u ovom regionu te da je uvjeren da sve što se radi treba da bude korisno za građane, nadajući se da se kroz različite programe zajednički mogu ostvariti zacrtani ciljevi.

Jedan od najvažnijih ciljeva saradnje dva Grada svakako jei razmjena dobrih praksi i već stečenih iskustava u različitim međunarodnim projektima koje su Šabac i Visoko već realizovali te uspostavljanje međusobnog povjerenja i tolerancije između jedinica lokalne samouprave Bosne i Hercegovine i Srbije.

Na ovaj način započete su i pripremne aktivnosti u stvaranju modela koji će biti osnova za predpristupne aktivnosti u procesu evropskih integracija.

Gradonačelnici Babić i njenom timu saradnika svakodnevno pristižu mnogobrojna priznanja vezana za razvoj Visokog kao lokalne zajednice i poruke kako i ostali gradovi/općine u BiH trebaju slijediti pozitivan visočki primjer istrajavanja u realizaciji zacrtanih ciljeva, bez obzira na mnogobrojne opstrukcije.

Lokalne zajednice su temelj i baza uspješnog razvoja svakog demokratskog društva, procesi koji se svakodnevno odvijaju u Visokom su najadekvatniji primjeri pozitivnih signala i načina putem koji se, na zadovoljstvo građana, uspješno prevazilaze mnogobrojni problemi, a kraljevski grad postaje respektabilna životna sredina, turistički atraktivna i investicijski pogodna za ulaganja s tendencijom ekspanzije napretka i razvoja svojih najvažnijih potencijala.

Slaven Mirković