Četvrtak, 25 Jula, 2024

GRADONAČELNIK I PREDSTAVNICI UDRUŽENJA „MOJE VISOKO“ RAZGOVARALI O TURISTIČKOM RAZVOJU I POTENCIJALIMA VISOKOG

Gradonačelnik Grada Visoko Mirza Ganić ugostio je predstavnike Udruženja iznajmljivača privatnih smještaja „Moje Visoko“. Sastanak je bio prilika za upoznavanje sa radom ovog udruženja, kao i ciljevima koje imaju pred sobom, a kao osnovni je naveden daljnji turistički razvoj našeg grada, kao i otkrivanje turističkih potencijala Visokog.

– Visoko je turistički grad koji ima šta pokazati i svjedoci smo svakodnevno njegovog razvoja, ali i sve većeg broja dolazaka turista. Na današnjem sastanku sam čuo brojne dobre ideje koje će sigurno u budućnosti biti implementirane, a u periodu otkako sam na mjestu gradonačelnika mi smo zaista pokrenuli brojne projekte koji će od našeg grada napraviti mjesto ljepšeg življenja, a turistima Visoko pokazati u najljepšem svjetlu. Podsjetit ću da je asfaltiran dio ulice Branilaca, zatim izabran je izvođač radova za izgradnju kružnog toka na semaforima (izdata je urbanistička dozvola i rješavaju se imovinsko – pravni odnosi), u završnoj fazi je izbor izvođača radova za asfaltiranje dionice od Ozrakovića do semafora na autobuskoj stanici. U toku su radovi u ulici Aleja šehida Resula, dok je izvođač radova uveden u posao za sanaciju fasada na zgradi ZK ureda, Partizana, stare Pošte i starog Suda. Pokrenuta je sanacija fasada i na određenim objektima kolektivnog stanovanja kako bismo imali ljepše i čišće Visoko. Završena je sanacija i iluminacija fasade na zgradi Gradske uprave i uređen je propali trotoar na Kožarskom mostu. Uklonjeni su objekti koji su predstavljali ruglo u centru i to objekat preko puta Pošte, objekat preko puta Zanatskog centra i ispred Bijele džamije. Odobrili smo sredstva za izradu projekta uređenja prostora ispred Bijele džamije kako bismo u potpunosti stavili u funkciju ovaj turistički potencijal. U narednim danima bit će uveden izvođač radova na asfaltiranju dijela puta na Ravnama kod velikog parkinga, a pripremamo tender i za uređenje samog parkinga. Paralelno završili smo projekat uređenja ulice Alije Izetbegovića i Čaršijska, izvadili neophodne dozvole i u fazi smo pripreme dokumentacije za raspisivanje tendera i pokretanja realizacije generacijskog projekta. Također, razvijamo infrastrukturu u Zavičajnom muzeju kako bi isti uredili i osigurali stalnu muzejsku postavku. Podržavamo razvoj muzejske zbirke u Franjevačkom samostanu i Crkvi svetog Prokopija. U narednih desetak dana očekujemo i javni poziv za nabavku turističke infrastrukture koja će biti montirana na izletištima u Luci, Šošnjama, Kondžilu, Kula Banjeru i Upovcu. Ranije smo istu montirali u Adi na Bucima. Grad Visoko podržao je označavanje planinarskih staza i uređenje Lovačkih i Planinarskih kuća. Visočko ljeto je u novom ruhu sa sadržajem, jer smo imali koncerte za pamćenje, kako na Ravnama tako i u samom centru grada. Ove godine je novina i Kulin ban festival koji je imao projekcije filmova sa SFF-a ali i kvalitetne koncerte. Spremni smo i za zimsku idilu, jer smo ranije nabavili svjetlosne dekoracije koje su oživile Visoko. Uskoro će biti otvoren Turistički info ured koji će biti u funkciji razvoja turizma, tako da Visoko pomalo dobija potpuno drugačiji i mnogo ljepši izgled. – kazao je gradonačelnik Ganić.

Iz udruženja su pobrojali neke od aktivnosti koje su u realizaciji, a odnose se na štampanje turističkog vodiča kroz Visoko, kao i drugih promotivnih materijala, ali i pronalaženja mogućnosti za promjene zakonskih regulativa vezanih za turizam, te stavljanje iznajmljivača u legalne tokove. Poseban akcenat je na edukaciji ljudi koji se bave ovom djelatnošću, od samog pronalaska gostiju, reklamiranja smještajnih kapaciteta, prijema gostiju, njihove prijave i plaćanja boravišnih taksi, do eventualnih problema do kojih se može doći, a koji se lakše rješavaju ukoliko je iznajmljivač prijavljen, a samim tim i gosti koji mu dolaze.

Ovo je prilika da svi građani shvate važnost zajedničkog djelovanja, da uredimo svoje prostore, avlije i ulice. Da zajedno radimo za bolje Visoko.

povezani članci

Najnovije