Nedjelja, 10 Decembra, 2023

GRAD VISOKO U IZNOSU OD 53% SUFINANSIRA BORAVAK DJECE U JU ZA PREDŠKOLSKI ODGOJ I OBRAZOVANJE

U proteklom vremenskom periodu Grad Visoko je sanirao i stabilizovao poslovanje JU Ustanova u našem Gradu, a kroz značajnu finansijsku podršku stvorio uslove i za razvoj.

“Zatekli smo JU za predškolski odgoj i obrazovanje bez značajnog broja zaposlenika, jer su ugovori na određeno s istim istekli, a onda i s kompleksnošću poslovanja i smanjenih prihoda zbog restrikcija u jeku pandemije COVID-19. Uspjeli smo očuvati likvidnost Javne ustanove i unaprijediti standard zaposlenika, a paralelno uložiti milionska sredstva u izgradnju novog obdaništa s jaslicama u Prijekom.

Podsjetit ću nas da je u periodu 2017. – 2020. godina Grad Visoko za poslovanje JU za predškolski odgoj i obrazovanje iz budžeta izdvojio 778.000,00 KM. Mojim dolaskom na mjesto gradonačelnika odmah smo promijenili odnos spram ove ustanove i dodatno osigurali sredstva za participaciju troškova boravka djece, kako ne bi došlo do povećanja cijena, jer smo suočeni sa kontinuiranim poskupljenjima energenata, hrane i radne snage.

Rezultat tog odnosa ogleda se u činjenici da je Grad Visoko samo za dvije godine i devet mjeseci izdvojio 775.200,00KM, što je približno jednako iznosu koji je ustanova dobijala u četiri predhodne godine. Trenutno Grad Visoko subvencionira troškove boravka u iznosu od 53% i sigurno smo najjeftinije obdanište u okruženju. Subvencija troškova za roditelje koji imaju dvoje ili troje djece je veća.

Kada uporedite 2023. godinu s 2020. godinom dobit ćete pokazatelj da je danas planirana subvencija veća za 168.000,00 KM, a što nije zanemariv iznos. Također, novo obanište u Prijekom je u izgradnji i ostalo nam je još da uradimo unutrašnje mašinske instalacije i vanjsko uređenje.

U toku su pripreme za raspisivanje tendera, kako bismo i taj dio završili. Cilj nam je da povećamo kapacitete, jer staro obdanište nećemo zatvarati, već naprotiv i njega ćemo modernizovati. Osigurali smo 50.000,00 KM za zamjenu stolarije, a u pripremi su aplikacije za zamjenu krova i utopljavanje zgrade.

Puno procesa smo završili, a dosta njih i pokrenuli. Složenost zakonskih procedura malo nas usporava, ali mi ne posustajemo” – kazao je gradonačelnik Ganić.

Gradska uprava Visoko

povezani članci

spot_img
spot_img

POPULARNO