Nedjelja, 10 Decembra, 2023

GRAD VISOKO NEMA ZARAŽENIH KORONA VIRUSOM

Gradska uprava Visokog u saradnji sa javnim preduzećima i ustanovama poduzela je pravoremene pripreme i preventivno djelovanje kako bi zaštitili zdravlje građana u slučaju eventualne pojave korona virusa.

Visočani su na vrijeme shvatili da u periodu “nepoznatog i nevidljivog neprijatelja” disciplinom i poštivanjem propisanih mjera zaštite mogu bez težih posljedica savladati pandemiju koja je nanijela veliku štetu Kini, a sada se širi Evropom.

Redovno pranje i dezinfekcija ruku je jedna od mjera za sprječavanje širenja virusa.

Instalacija 30 dozatora sa sredstvima za dezinfekciju ruku na svim frekventnim mjestima u Gradu, naišla je na odobravanje i brojne pozitivne komentare prolaznika.

U toku je i dezinfekcija gradskih ulica i svih prilaza gradu koju vrše radnici JKP “Visoko”. Prije toga su sve ulice detaljno mašinski i ručno očišćene i saprane.

Dezinficirani su i svi objekti kolektivnog stanovanja, dječija i sportska igrališta, Gradska uprava Visoko, sve javne ustanove i preduzeća, te kulturni i sportski objekti.

Koordinacijom službe za inspekcijske poslove i higijensko epidemiološke službe u JU Dom zdravlja Visoko, osigurana je izolacijska soba za pregled osoba kod kojih se pojave simptomi  COVID-19 bolesti i posebno sanitetsko vozilo koje bi takve osobe odvozilo u izolaciju u KB Zenica, gdje bi se nad njima vršio dalji zdravstveni nadzor i testiranje.

Izbjegavanje rukovanja,  boravak među većom skupinom ljudi, kod Visočana je već prešao u praksu, a poštuju se i odredbe o obustavi rada ugostiteljskih objekata i udaljenosti od osoba prilikom plaćanja računa ili boravka prodavnicama.

Prvi val pojačane kupovine prehrambenih namirnica je prošao, tako da su hipermarketi i prodavnice ponovo popunili ispražnjene police.

Gradska uprava je izdala detaljna uputstva o kućnoj izolaciji za Visočane koji su u međuvremenu stigli iz virusom ugroženih područja. Policijski službenici koji kontroliraju osobe kojima je određena preventivna kućna izolacija za sada nisu imali problema sa kršenjem pravila izolacije.

Građani se konstantno putem lokalnih sredstava informisanja pozivaju na pojačan oprez uz kontinuirano praćenje aktuelne epidemiološke situacije uz provođenje propisanih procedura i protokola, a s’ ciljem zaštite od korona virusa.

 

povezani članci

spot_img
spot_img

POPULARNO