Gastronomi savjetuju: Posolite lubenicu, koristiće vam

389

Možda vam soljenje lubenice u startu ne zvuči kao dobra ideja, ali sigurno ćete poželjeti da isprobate ovaj gastro trik.

Lubenica se inače već često služi sa sirom i balzamikom ili se dodaje u salate s fetom – igra slanog i slatkog uvijek zvuči primamljivo. Ali zašto je tačno so dobra za lubenicu?

Prema Barb Stuckey, autorki knjige “Taste What You’re Missing, The Passionate Eater’s Guide to Why Good Food Tastes Good”, dodavanje soli slatkoj lubenici može se činiti kontraintuitivnim, ali ima uporište u gastronomiji. Stuckey objašnjava da lubenica ima tri elementa ukusa, odnosno slatko, kiselo i gorko. Gorčina u određenoj mjeri potiskuje slatkoću, a upravo so može to ublažiti i pojačati ukus slatkoće.

Iako ne treba pretjerivati, malo sitne soli po lubenici vjerovatno neće uticati na pritisak, a Stuckey dodaje da tijelo, posebno ljeti, traži više soli.

– Kad nam je vruće žudimo za slanim jer gubimo natrijum znojenjem, a nemamo načina za skladištenje natrijuma. Dakle, po prirodi žudimo za solju, što nas tera da održavamo elektrolite u ravnoteži – objašnjava Stuckey za HuffPost, a prenosi 24sata.hr.

Prema portalu All Recipes, začinske soli su takođe super dodatak lubenici na ljetnjim roštiljima ili pikniku, kao i drugi začini, kao što su ljute crvene papričice i biber. Sirevi kao što je feta takođe pružaju lijep slani kontrast lubenici tako što pojačavaju njenu slatkoću. Čak i pečenje lubenice na žaru može da pomogne u pojačavanju ukusa slatkoće.

Ipak, ako paziš na unos natrijuma, slične rezultate možeš da postigneš sa malo citrusa iz svježe iscijeđenog soka limuna ili limete. Krastavac je takođe dobar balans za lubenicu jer je prirodno gorak, ali njihova kombinacija pomaže da slatkoća lubenice dođe do izražaja.

24sata.hr