FOTO/VIDEO: MNK “SAMIRČE” OBILJEŽIO 15 GODINA POSTOJANJA

1758

Snijeg i ugodni zimski ambijent ukrasio je svečanu manifestaciju organizovanu povodom 15. godina postojanja MNK “Samirče” iz Visokog.

Klub je nastao sada već daleke 2004 godine, a ime je dobio po rahmetli Samiru Hasečiću Samirčetu koji je za život život dao.

HASEČIĆ SAMIR-SAMIRČE  1968-1993

Samir Hasečić – Samirče rođen je u Visokom 1968.godine. Živio je sa roditeljima majkom Fikretom i ocem Ragibom, suprugom i kćerkom Melikom u porodičnom stanu u Visokom. Završio je srednju Kožarsku školu u Visokom i bio je zaposlen u KTK Visoko.

U svojoj sredini se isticao dobrotom, poštenjem, marljivošću i odgovornošću u bilo kojoj životnoj aktivnosti te je kao takav bio uzor mnogim mladim osobama, kako u dobrom učenju, primjernom vladanju tako i u postizanju dobrih sportskih rezultata.

Od malih nogu pokazivao je talenat za fudbalom.Prošao je sve selekcije NK “Bosna” Visoko od pionira do seniora. Igrao je za pionirsku reprezentaciju bivše Jugoslavije a nešto kasnije kao kapiten Juniorske reprezentacije SRBIH dva puta je proglašavan najboljim igračem prvenstava u Tuzli i Jajcu. Kada je trebao i mogao dati maksimum u sportu i radu izvršena je agresija na našu zemlju te je Samirče bez razmišljanja dobrovoljno stupio u odbranu domovine.

Na žalost 2.novembra 1993.godine u rejonu Žuta greda općina Vareš, prilikom izvođenja ofanzivnih borbenih dejstava, od neprijateljskog metka zadobio je tešku ranu u predjelu leđa, a životnu bitku je izgubio 29.decembra 1993.godine.

Na svom ratnom putu bio je pripadnik elitnih jedinica Armije R BiH zašto je dobio i određena priznanja od 316.bbr i 1. Korpusa ARBiH. Samirovi preživjeli saborci često su mogli čuti njegovu želju da se što prije odbranimo od agresora kako bi se mogao vratiti na fudbalske terene.

Deceniju nakon njegove smrti, grupa prijatelja, pokrenula je inicijativu formiranja malonogometnog kluba koji bi nosio ime po rahmetli Samirčetu. Cilj je bio da se klub aktivno uključi u takmičenja pod okriljem NS BiH, ali istovremeno da učestvuje na malonogometnim turnirima širom BiH.

Prvi turnir u njegovu čast i sa njegovim imenom organizovan je u januaru 2004.godine u KSC Mladost u Visokom. U proteklim godinama, klub je učestvovao na nekoliko malonogometnih turnira u BIH gdje je ostvario zapažene rezultate osvajajući prva i druga mjesta. U kalendarskoj 2014/2015 godini, MNK Samirče bio je učesnik Druge lige Federacije BiH, a sezonu je završio na odličnom četvrtom mjestu.

Kroz klub je prošlo dosta mladih igrača, a neki od njih su stekli iskustvo i postali profesionalni igrači malog nogometa poput  golmana Nermina Šabića, igrača Nedžada i Jasmina Hodžića, Alena Alića, Ibrahima Hršumovića i mnogih drugih koji su nosili dres ovoga kluba.

Cilj rada ovoga kluba je da se mladi sklone sa ulice i sačuvaju od pošasti koje vladaju, da se kroz takmičenja druže i stvaraju bolju budućnost za ovu zemlju u kojoj svi mi zajedno živimo i radimo. Treba istaći da se MNK Samirče u proteklom periodu redovno odazivao i učestvovovao i na Božićnim turnirima, te na svim ostalim turnirima u kojima se promoviše sport i zajedništvo mladih, koji treba da grade bolju budućnost BiH. Klub je uredno registrovan u Ministartsvu pravde, član je Sportskog saveza Grada Visoko, ZDK i Federacije BIH.

U vremenu, kada još uvijek nije donešen Zakon o sportu i načinu finansiranja klubova, veliki broj sportskih kolektiva u BiH, na raznorazne načine, trudi se i nastoji da kroz članarine, sponzorstva i donacije privrednika finansira svoj rad i nastupe na takmičenjima, bilo da je riječ o nogometu, rukometu, odbojci i ostalim sportovima.

Kada je riječ o MNK Samirče Visoko i oni su opstali u ovih 15 godina zahvaljući podršci lokalnih vlasti, ZDK, svojih sponzora i prijatelja kluba. Uprava kluba ih je u subotu nagradila skromnim priznanjima.

Uz želju i nadu da ćemo zajedno proslaviti još ovakvih rođendana i jubileja, pogledajte fotografije sa svečanosti klikom OVDJE