Nedjelja, 10 Decembra, 2023

FAHRUDIN BUKIĆ STARJEŠINA PVJ VISOKO: BURAN VIKEND ZA VATROGASCE

Imajući u vidu da su proteklih dana evidentirani brojni požari na otvorenim prostorima, prvenstveno u šumama i poljoprivrednim površinama, koji su izazvali materijalne štete, upozoravamo građane da je zabranjeno bilo kakvo loženje vatre u blizini šumskih površina ili površina pod usjevima, te stambenih naselja, željezničkih pruga, vodova, dalekovoda, naftovoda i sl.

Posebno podsjećamo građane na sljedeće:

-da su lica koja su izvršila spaljivanje korova ili loženja vatre na otvorenom prostoru, dužni mjesto spaljivanja pregledati i ostatke u potpunosti ugasiti,

-da su lica koja vrše paljenja roštilja dužni po završetku isti potpuno ugasiti,

-da je zabranjeno spaljivanje korova i loženje vatre na otvorenom prostoru za vrijeme vjetra i noću,

-ako se spaljivanje obavlja u prisutnosti više vlasnika, odnosno korisnika zemljišta koji organizovano vrše spaljivanje na većoj poljoprivrednoj površini, dužni su o tome obavijestiti vatrogasce.

U slučaju nekontroliranog širenja vatre, potrebno je odmah o tome obavijestiti vatrogasce na broj telefona 123 ili policiju na telefonski broj 122.

Napominjemo građanima da ako uslijed spaljivanja nastane požar koji bi imao kao posljedicu veću materijalnu štetu, ili opasnost za ljudske živote, za to je u skladu sa zakonom predviđena visoka novčana kazna, kao i kaznena odgovornost.

Apelujemo na sve građane, poljoprivrednike i šumske radnike; pridržavajte se zakonskih odredbi, ne palite vatru na nedozvoljenim mjestima, ne ostavljajte upaljenu vatru bez nadzora, ne uništavajte prirodu i okoliš, jer vaša mala nepažnja može imati ogromne posljedice!

SLUŽBA CIVILNE ZAŠTITE OPĆINE VISOKO

povezani članci

spot_img
spot_img

POPULARNO