Do kraja 2020. godine u Visokom će biti deminirano preko 2 miliona kvadratnih metara površine

200

Lokalitet Kralupa je tokom agresije na našu domovinu bilo veliko ratno područje. Kao jedna od ratnih posljedica ostale su velike površine pokrivene neekspolodiranim ubojnim sredstvima (NUS), odnosno minirana područja, a nažalost, u poslijeratnim godinama su zabilježeni i smrtni slučajevi.

Podsjećamo, 17. juna tekuće godine su zvanično započeli radovi deminiranja na teritoriji šireg područja grada Visoko, odnosno MZ Kralupi i ostalih mjesta koja gravitiraju uz Kralupe.

Planirano je da se do kraja godine deminira područje od 2 miliona i 200 hiljada kvadratnih metara i da se radovi okončaju do mjeseca decembra tekuće godine.
U MZ Kralupi deminirat će se naselja Dvor, Slatina i Čifluk, a pored ovih mjesta uklanjanje NUS-a će biti izvršeno i na području Zbilja, Plješevice, Prijekog, Čekrekčija, Buka i Stuparića.

Najveći dio koji će biti deminiran nalazi se na području MZ Kralupi. Prema informacijama od Službe civilne zaštite (CZ) Grada Visoko, trenutno su Vlajčići najkritičnije područje kada je miniranost u pitanju i do sada je na ovom području, samo na jednoj lokaciji uklonjeno preko 150 NuS-a.

Deminiranje će u znatnoj mjeri olakšati svakodnevnicu lokalnog stanovništa, a nadamo se da će navedena aktivnost proći bez ikakvih posljedica za deminere i da će sve lokacije na području našeg grada u budućnosti postati još sigurnije mjesto boravka za sve građane, ali i mnogobrojne goste i turiste koji svakodnevno posjećuju Visoko.

Projekat deminiranja rizičnih površina na području grada Visoko se nastavlja planiranom dinamikom, a ovim putem još jednom molimo sve mještane ili lica koja imaju bilo kakva saznanja gdje se nalaze ili gdje su montirana neekspolodirana ubojna sredstva, da se obrate nadležnim institucijama, prevashodno CZ-u Grada Visoko.

Za Vijesti Televizije Visoko govorio je Edin Džafić, predsjednik Savjeta MZ Kralupi i vijećnik u Gradskog vijeću Visoko.

Slaven Mirković