Sunčani dan u Visokom nekako se poklopio sa narodnim običajima koji kažu da je danas “udarilo” prvo džemre, toplotni val u vazduh, zrak ili havu. Na tri načina toplije nego jučer. Zehmeriju tzv. ljutu zimu smo ispratili bez većih minusa i snijega, a drugi dio zime zvani hamsin lagano trošimo sa nešto pojačanim minusima u jutarnjim satima. Kakvo nas vrijeme očekuje do kraja mjeseca februara i početkom marta pitali smo Bakira Krajinovića iz FHMZ koji je potvrdio da i narodna predanja o vremenskim prilikama kada je meteorologija u pitanju nisu zanemarljiva.
Odmah nakon prve džemre-žeravice narod ima običaj da zareže korijenje breze i na njega postavi otvor staklenih flaša kako bi u njih kapao brezin sok. Flaša u tom položaju ostaje do treće džemre-žeravice početkom marta. Sakupljeni sok se koristi za liječenje, posebno bolesnih bubrega. Nakon treće džemre-žeravice toplotnog vala, voćke se orezuju i kaleme.
Inače, ovaj period u narodu, oduvijek se nazivao “bolesno vrijeme” jer obično izaziva manje ili veće zdravstvene probleme. Protiv viroza, gripa i kašlja narod ne zarezuje niti jedno stablo nego najčešće osim apotekarskih preparata koriste pekmez od kiselih jabuka. Problemi se javljaju kod većine ljudi i djece, čiji je imunitet iscrpljen pred kraj zime, i koji su u toj skoroj promjeni godišnjeg doba skloni raznim virusima. Ipak sve je lakše kad je dan duži iz minuta u minut, a sunce pruža neophodni vitamin D.
Opširnije večeras u emisiji Visoko Info