DAN MEDICINSKIH SESTARA I TEHNIČARA U JU DOM ZDRAVLJA VISOKO: NIŠTA ČOVJEKA NE MOŽE UZDIĆI KAO DOBRO DJELO

1336

JU Dom zdravlja Visoko danas je bila mjesto održavanja svečanosti, koja je upriličena povodom Međunarodnog dana medicinskih sestara i tehničara, koji se svake godine obilježava 12. maja u spomen na datum rođenja utemeljiteljice i začetnice modernog sestrinstva Florence Nightingale. Ovom prilikom, uz prisustvo doktora i medicinskih sestara ove Ustanove, uručena su priznanja medicinskim sestrama, koje su dale najveći doprinos kada je ovaj humani i nesebični poziv u pitanju.

„Povodom Međunarodnog dana medicinskih sestara i tehničara u Domu zdravlja održano je nekoliko predavanja, simpozija. Simpozij se održava na nivou Kantona, a mi ćemo danas na nivou Doma zdravlja organizovati udjelu nagrada, plaketa najzaslužnijim sestrama pod motom: Ništa čovjeka ne može uzdići kao dobro djelo“, rekao je Jasir Muratović, predsjednik OP Komore medicinskih sestara i tehničara Visoko.

Medicinske sestre visočkog Doma zdravlja koje se mogu pohvaliti prepoznatim dobrim djelima su: Lejla Hasanspahić, koja je priznata kao primjer mlađim kolegama i kolegicama, Amra Muratović, koja je dobila priznanje za životno djelo i Eldina Alić, koja je proglašena za sestru godine.

Sreću i ponos zbog osvojenog priznanja nije krila „sestra godine“, Eldina Alić: „Navršava se 30 godina mog radnog staža. Kada vam ovakvo priznanje dodijele vaše kolege, onda ono ima poseban značaj. Mada, vjerujem, i kada pacijenti čuju za ove novosti, da će im biti jako drago.“

Sa izrazom neizmjerne zahvalnosti, izazvane ljudskošću, nesebičnošću, beskrajnom empatijom i hrabrošću ovih ljudi, svima onima koji su izabrali ovaj humani poziv kao životni – čestitamo Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara!

Ivana Dusper