CRVENI KRIŽ VISOKO OBILJEŽIO SVJETSKI DAN DOBROVOLJNIH DAVALACA KRVI

144

Svake godine 14. juna širom svijeta obilježava se Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi. Događaj ima za cilj podizanje svijesti o potrebama za sigurnom krvi i krvnim sastojcima, te iskazivanjem zahvalnosti dobrovoljnim davaocima za njihovu humanu gestu kojom spašavaju živote.

“Iskoristio bih priliku da prvo čestitam svim dobrovoljnim davaocima krvi ovaj današnji datum. Ove godine angažirali smo par volontera da promoviraju davalaštvo krvi po školama, pojedinim privrednim subjektima i da probude svijest naših građana, jer krv je neophodna i zdravo je davati krv. Davanje krvi traje 7-10 minuta. Što se tiče zdravstvenih problema, niko ih poslije davanja nije imao. Prije davanja obavezno je obaviti ljekarski pregled”, rekao nam je Halil Žiga, predsjednik Crvenog križa Visoko.

Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obilježava se na dan rođenja Austrijskog biologa Karla Landštajnera, koji je zaslužan za otkriće krvnih grupa kod čovjeka, za koje je 1930-te godine i dobio Nobelovu nagradu.

Sloganom “Daruj krv, spasi život”, želi se skrenuti pozornost na ulogu koju dobrovoljno davanje krvi ima u spašavanju života i jačanju solidarnosti unutar zajednica. Važno je da se davaocima krvi da što veća pozornost, jer je to način da se i drugi ljudi motivišu na ovaj plemeniti čin.    

Nudžejma Trako