Članovi Predsjedništva BiH u utorak razgovaraju s direktorom WHO-a o isporuci vakcina

88

Diplomatska ofanziva koju posljednjih dana provodi vlast Bosne i Hercegovine očigledno daje efekta, a kao rezultat mogao bi biti bolji položaj naše zemlje u svjetskoj trci za bržu vakcinaciju i imunizaciju.

Tako će se, kako saznaje portal Klix.ba, u utorak susresti članovi Predsjedništva BiH s generalnim direktorom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedrosom Adhanomom Ghebreyesusom. Sastanak će se održati u vidu online konfrencije, a glavna tema bit će isporuka vakcina našoj zemlji u okviru COVAX mehanizma.

Predsjedništvo BiH očigledno se aktiviralo da se problem riješi, iako nabavka vakcina nije u njihovoj nadležnosti.

Sastanak dolazi nakon razgovora ambasadorice Nermine Kapetanović, stalnog predstavnika BiH pri UN-u u Ženevi, i generalnog direktora WHO-a, koji je održan na inicijativu naše ambasadorice. Ghebreyesus je tokom razgovora iskazao želju da razgovara sa članovima Predsjedništva BiH.

Sastanak Dodika, Komšića i Džafrovića dolazi i nakon pisma koje je direktor WHO-a poslao na njihovu adresu 25. februara, a kojeg je objavio naš portal. U pismu ih Ghebreyesus informira o statusu naše zemlje te o njegovim aktivnostima i razgovoru s direktorom sistema COVAX upravo o problemima koje BiH ima s isporuci vakcina.

Tada je kazano kako će COVAX-a isporučiti svoj prvi kontigent za našu zemlju čim naša vlada potpiše Pfizerov sporazum o nadoknadi štete i popratno pismo.

RTV Visoko/Klix