ČLANOVI KUD “VISOKO” PREDSTAVILI BIH NA FESTIVALU U ALBANIJI

185

Članovi KUD “Visoko” u periodu od 19. do 22. maja uzeli su učešće na četvrtom Balkanskom festivalu „Balkan Spirit“ koji se održao u Albaniji. Pored naše zemlje koju su predstavili članovi  “A” ansambla Kulturno umjetničkog  društva „Visoko“ , na festivalu su nastupali i predstavnici Grčke, Crne Gore, Albanije, Makedonije te Kosova. Prva noć festivala bila je revijalnog karaktera na kojoj su se predstavili i Visočani sa svojom koreografijom. Tokom samog predstavljanja svi učesnici bili su pratnja i podrška jedni drugima.

 U svom već četvrtom izdanju, ovaj festival okuplja najbolje ansamble Balkana i promoviše tradiciju između energičnih plesova i balkanskog duha, izražajne koreografije koje ovi narodi imaju kao i šarene nošnje, koje su Visočani s ponosom predstavili prvu ali i drugu noć festivala. Pobjeda je pripala  ansamblu Makedonije, no visočko KUD “Visoko” osvojilo je simpatije publike koja je cijelu koreografiju ispratila aplauzima.

 “KUD “Visoko” je nastupio sa koreografijom “Mix igara iz Bosne i Hercegovine”. Mi smo zaista prezadovoljni nastupom i predstavljanjem naših momaka i djevojaka, kada je riječ o ocjenjivačkom dijelu ove godine su Makedonci pokazali vrhunski kvalitet i proglašeni za najbolje društvo na ovogodišnjem Balkan Korča festivalu. Organizacija je bila na vrhunskom nivou tako da nastavljamo dalje pripreme za buduće nastupe i dostojno predstavljanje naše zemlje i našeg Visokog”-izjavio je Nihad Dervišević predsjednik KUD “Visoko”.

Između nastupa učesnici su obišli brojne znamenitosti prelijepog grada Korča, te uz pjesmu, smijeh, ples i druženje završena je još jedna turneja. O utiscima  koje su Visočki članovi podijelili sa ekipom RTV Visoko i njihovim obilascima, druženju, nastupima detalje vam donosimo uskoro u  našem programu.

Amra Čosić