BOSANSKA PIRAMIDA SUNCA SKRIVA BLAGO KRALJICE KLEOPATRE?

7832

Veliki broj izuzetno zanimljivih priča o Piramidi Sunca koja se nadvila nad gradom, ispričano je tokom proteklih deset godina. Jedna od manje eksploatisanih je vezana za nikad pronađeno blago egipatske kraljice Kleopatre koja je preko Julija Cezara i Marka Antonija vezivala Egipat i Rim akumulirajući ogromne količine zlata i drugog blaga iz ratova koje je vodilo Rimsko Carstvo.

Samo jedan dio blaga arheolozi su pronašli 1922. godine u grobnici faraona Tutankamona. Ostatak, koji po mnogim arheolozima i istoričarima prelazi polovinu plijena, nikad nije pronađen.

Mali broj zaljubljenika “Uzvišenja tajni” čuo je za podatak da dio ispod tvrđave na vrhu, stotinjak metara iznad današnjeg puta prema platou Piramide Sunca, krije skriveno blago.

Možda ni Sem Osmanagić nije čuo za ovu verziju, mada se radovi u zadnje vrijeme odvijaju na izmještenim i novim lokacijama. Nezvanično, cilj je pronaći zlato. Koje? Kakvo? Valjda saznamo, mada je tunelski kompleks nemoguće uvezati sa središtem Piramide Sunca. Ako je nekad i postojala tunelska veza, sada su tuneli sigurno urušeni sa zemljanim i pješčanim blokadama.

Uz tvrdnje arheologa, istoričare, vidovnjaka, “ljudi od energija razne vrste”, složila se neka osnovna priča koja može imati i svoje nastavke.

Sve se nekako vrti oko zlata pa čak i oko Kleopatrine zlatne maske za lice kojom je “liječila” starenje.

Za zlato latinskog imena Aurum uvijek se tvrdilo da je dragocjena kovina, koja simbolizira Sunce i koja svojom sjajnom bojom još od davnina privlači ljude kao magnet. Zbog svoje rijetkosti, bljeska i trajnosti zlato je oduvijek cijenjeno kao simbol moći, bogatstva i ljepote u svim kulturama.

U antičko doba su vjerovali da zlato liječi sve probleme fizičkog, mentalnog i duhovnog izvora.

U alternativnoj medicini zlato je predstavljalo bitni sastojak za podmlađivanje i regeneraciju. Aktiviralo je ‘chi’, životnu energiju tijela, uklanjalo blokade u organizmu i djelovalo umirujuće.

Danas se u Visokom kompletna priča vrti oko ljekovitih svojstava piramide sa “sunčanim” imenom, tunela prema istoj i energijama koje “izviru” iz brda.

Piramida Sunca osim oblika koji akumulira energiju, možda ima i dodatne “ zlatne akumulatore” koji pojačavaju njena ljekovita svojstva. Dobro, privlače i munje i gromove.

Vjerovatno kompletna priča kod čitača izaziva smiješak, ali Rimljani su ostavili dubok trag u Brezi, Visokom ili na mjestima gdje su kasnije nastajali gradovi.

Bazilike, rimski putevi, ostaci građevina…

Naučno je dokazano da uzvišenje iznad Visokog ima dosta šupljina.

Da li su to nekad bile odaje ili riznice sa blagom i zlatom iz ratnih pohoda?

Povjerovati je teško, ali argumentovano dokazati da riznice sa blagom ne postoje, također.

Ako se sjetimo priče o savjetima za osvajače kojima su mještani visočkih krajeva govorili da danonoćno moraju čuvati tajnu koja se krije ispod zaravnjenog vrha uzvišenja, onda postaje još zanimljivije.

Tajna je po predanju sastavljena od dvije ljuske. «Jedne koju voda spire i druge koja je nalik na ljusku jajeta koja ni po koju cijenu ne smije prsnuti jer bi izazvala potpunu kataklizmu Visočke doline».

Voda je mogla skinuti zemlju i otkriti riznice s blagom koje bi postale mamac za brojne vojske koje su protutnjale visočkim krajevima. Rat za zlato, dijamante i ostala blaga, uvijek je značio katastrofu za stanovništvo koje je živjelo u blizini.

Druga priča o kraljici zmija koju čuvaju ljuske, jeste neuvjerljiva, ali način na koji je stradala Kleopatra (ujed zmije) i maske na glavama sa likom kobre koje su nosili akteri tog doba, malo podgrijavaju i ove “Indijana Džons” priče.

Misteriozna maska od zlata kraljice Kleopatre nikad nije pronađena.

Onog trenutka kada se arheološka sondiranja i iskopavanja presele bliže kiseljačkoj strani Piramide Sunca, moći ćemo konstatovati da počinje “zlatna groznica”.

Rijeka Fojnica je zlatonosna, a piramida koja se ogleda u njoj, možda krije neke mnogo “krupnije zlatne mrve”.

Živi bili pa vidjeli.