Apel za pomoć peteročlanoj porodici Pandžić iz Visokog

344

Ovim putem Vam se obraćamo u nadi da će i ovaj put dobri ljudi širom svijeta pokazati svoju dobrotu. U naselju zvanom Barake u Visokom živi peteročlana porodica Pandžić. Nijaz, zvani Tupak i njegova supruga Ramajana, te njihove troje djece od kojih je Arnel, sa njegovih 17 godina, najstariji, Armina ima 9 a Almina 2 godine . Ova porodica je itekako poznata u gradu Visokom, ali i šire zbog njihovog načina rada i poštenja. Nijaz, zvani Tupak, je gluhonijem od rođenja, ali to njega ne sputava da radi i da se bori za svoju porodicu. Njima, a naročito njihovoj djeci je najveći san da im se opreme sobe, da bi i oni mogu leći u topao krevet. Osim soba, još jedan veliki problem je struja, koju posuđuju od komšije.

Mnogo je stvari koje su ovoj porodici potrebne, a najveća želja im je da se djeci opreme sobe, jer u jednoj sobici u kojoj borave puše sa svih strana i sve dopire do njih, a naravno i struja, koja im je potrebna za sve. U 21. Smo stoljeću, ova porodica nema bojlera a struju posuđuju od komšije i plaćaju mu, a svaki dan ih je strah da će doći do momenta kad neće moći platiti komšiji struju i da ostanu bez nje.

“Muž već 28 godina radi sa konjem i zapregom, a unazad možda dvije godine radi u komunalnom preduzeću. Plata nije baš visoka, dok se odbije sve što je potrebno od plate nama ostane manja suma za život a svjesni smo kakva je situacija u našoj državi. Za naše standarde je ta suma itekako mala i ne može nam biti, mi imamo troje djece a i još jednog člana našeg porodice o kojem se moramo brinuti, a to je naš konj“, rekla je Ramajana.

2011. godine im je izgrađena kuća u kojoj još uvijek žive, međutim njih petero žive u jednoj sobi, jer ostale nisu opremljene, niti imaju mogućnosti da ih opreme. Vanjska strana kuće nije izmalterisana, a unutrašnjost kuće uopće nije opremljena.

U prostoriji u kojoj borave je stolarija poprilično oštećena tako da zima dopire itekako do njih i da je veoma teško zagrijati i tu jednu prostoriju. Osim toga, struju posuđuju od komšije, jer i sam priključak mnogo košta.

Ova porodica se bori na pošten način, od jutra do kasnih sati da bi priuštili osnovno svojoj porodici, svi ih poznaju po njihovoj vedrini i poštenom načinu rada.

„Jednog konja smo dobili kao donaciju, TV Emisija „Ispuni mi želju“ nam je tog konja donirala, zapravo donator sredstava za kupovinu konja je anoniman, ali smo mu veoma zahvalni, međutim tog smo konja morali prodati kako bismo mogli otići u Njemačku zbog našeg sina i njegovog liječenja. On ima ciste na bubrezima, te u tom momentu nije se moglo ustanoviti o kojim cistama se radi, jer je bio mali, međutim u Njemačkoj je dobio terapiju i sada je dobro. S obzirom da smo otišli u Njemačku, ne zbog papira, niti iz nekih drugih razloga osim zbog liječenja našeg sina, on je izgubio dvije školske godine“, dodala je Ramajana.

Međutim prije par dana je Ramajana rekla da su njenog najstarijeg sina Arnela primili u školu što je veoma pozitivna vijest.

OBAVIJEST O TRANSAKCIJSKOM RAČUNU
IME I PREZIME: RAMAJANA PANDŽIĆ
TRANSAKCIJSKI RAČUN: 1613000071698284
RAMAJANA PANDŽIĆ, KONTAKT BROJ: 062363841/061355070