Nedjelja, 14 Jula, 2024

Ambasadorica Lagerlöf posjetila Zeničko-dobojski kanton: Podrška Švedske borbi protiv korupcije i nasilja te jačanju privredne saradnje

Ambasadorica Švedske u Bosni i Hercegovini, njena ekselencija Helena Lagerlöf boravila je u radnoj posjeti Zeničko-dobojskom kantonu, gdje se sastala s premijerom Nezirom Pivićem i ministrima u Vladi te predsjedavajućim Skupštine Ćazimom Huskićem.  

Premijer Pivić je informisao ambasadoricu Lagerlöf s aktivnostima Vlade od njene prve posjete ovom kantonu, krajem februara ove godine, fokusirajući se na aktivnosti u oblasti borbe protiv korupcije. Naveo je da su u međuvremenu objavljena dva elektronska registra – registar imenovanih lica i registar zaposlenih u javnom sektoru, u proceduri je donošenje Zakona o prijavljivanju imovine nosilaca javnih funkcija, a Vlada radi i na kadrovskom i materijalnom jačanju Ureda za borbu protiv korupcije.  

Također je upoznao švedsku ambasadoricu da je Skupština Zeničko-dobojskog kantona u martu ove godine održala tematsku sjednicu o porodičnom nasilju i nasilju nad ženama. 

Ambasadorica Lagerlöf je pozdravila aktivnosti Vlade u oblasti borbe protiv korupcije, zahvalivši se i što je ovaj kanton tematizirao problem porodičnog nasilja, koji je globalni problem i zbog čega je u fokusu države Švedske. Naglasila je da je Ambasada Švedske otvorena i spremna da zajedno sa institucijama ovog kantona realizira aktivnosti u oblasti borbe protiv nasilja u porodici.  

Razgovarano je i o jačanju ekonomske saradnje Bosne i Hercegovine i Švedske, a premijer Pivić je istakao da Vlada Zeničko-dobojskog kantona želi biti servis privredi te pozvao investitore iz Švedske da iskoriste komparativne prednosti i svoje investicije realizuju u Zeničko-dobojskom kantonu.  

Ambasadorica Lagerlöf i premijer, kao i ministri, razgovarali su i o poboljšanju uslova za širenje biznisa na teritoriji ovog kantona.  

Press služba ZDK 

povezani članci

Najnovije