Aktivnosti Mreže mladih Medžlisa Islamske zajednice Visoko

225

„A oni koji budu vjerovali i dobra djela činili – Mi nikoga ne zadužujemo preko njegovih mogućnosti – biće stanovnici Dženneta, u njemu će vječno ostati.” (El-E’araf)

Vodeći se Kur’anom i sunnetom Božijeg Poslanika, a.s., mladi ambasadori islama, aktivisti Mreže mladih Visoko su za ovaj ramazan obavili niz aktivnosti.

U susretu najljepšem mjesecu u godini, Mreža mladih Visoko organizovala je 10. 04. 2021. godine predramazansko predavanje, ugostivši Saliha Haušića, profesora akaida u Gazi Husrev-begovoj medresi. Profesor Salih je govorio o važnosti mjeseca ramazana, te koliko je bitno da budemo svjesni blagodati koje nam se u istom pružaju.

Također, 04. 05. 2021. održano je još jedno online predavanje gdje je gost predavač bio profesor, hafiz Nijaz Aganhodžić. Hafiz je mladima govorio o samopreispitivanju i vrijednostima koje mladi trebaju posjedovati.

Aktivisti su snimili dva kratka videa koji govore o blagodatima ramazana, odnosa među muslimanima te suosjećanju prema onima kojima su blagodati uskraćene.

Mreža mladih je organizovala online mukabelu koja se mogla pratiti preko Zoom aplikacije. Svaku noć mukabeli su prisustvovali aktivisti, ali i neki od imama kao uvaženi gosti.

Tokom mjeseca ramazana podijeljeno je preko 400 iftara u saradnji sa Uredom za društvenu brigu, Rijaseta Islamske zajednice BiH i Muftijstvom sarajevskim. Iftari su podijeljeni starijim džematlijama. U akciji je učestvovalo oko 50 vrijednih omladinaca visočkih džemata.

Potom su organizovana i dva iftara za aktiviste Mreže mladih Visoko. Iftar za učače i slušaoce online mukabele i iftar za omladince koji su učestvovali u akciji podjele iftara na području Medžlisa Islamske zajednice Visoko.

Znajući hadis Muhammeda s. a. v. s.: „U Džennetu postoji kuća zvana kuća radosti. U nju neće moći ući niko osim onih koji su znali djecu obradovati“, Mreža mladih Medžlisa Islamske zajednice Visoko je pokrenula akciju prikupljanja sredstava za bajramske paketiće djece migranata.

Akcija ce se održati u periodu od 7. do 9. maja, te će se sredstva iskoristiti za kupovinu paketića djece migranata koji se nalaze u migrantskom kampu u Sarajevu.

U nadi da bar na kratko obradovati djecu aktivisti Mreže mladih su se uključili u ovu akciju te pozivaju naše džematlije da je podrže kako bi se ona što efikasnije obavila.

RTV Visoko/Medžlis IZ Visoko