ADIS I MERSIJA-PRIČA KOJA JE UZDRMALA REGION-POMOĆI MOŽETE PUTEM TELEFONA ILI RAČUNA

496

Prije godinu dana jedna prekrasna ljubavna priča kad je pandemija bila na vrhuncu skrenula je pažnju javnosti i medija. Visočanin Adis Ahmić i Mersija Omeragić iz Gradačca ljubav su krunisali brakom i pored zdravstvenih problema koje je Adis imao. Uz mali podsjetnik na priču i informaciju da je donor za bubreg pronađen i da je prošao sve pretrage pozivamo Visoko, BiH, region i svu raju da pomognu. Transparentan način postoji.

Zajedno u dobru i zlu: Dirljiva ljubavna priča pacijenta na dijalizi iz Visokog

Adis Ahmić iz sela Goduša kod Visokog i Mersija Omeragić iz Gradačca , uprkos teškom životnom iskušenju odlučili su se vjenčati. Adis se zaposlio u Gradačcu, a njegovo srce osvojila je prelijepa Mersija. Njihovu ljubavnu priču i snove o zajedničkom životu su prekinuli, nažalost, Adisovi zdravstveni problemi.

Adis je iznenada počeo osjećati jake bolove u glavi i bubrezima, imao je visok pritisak, a vid  mu je počeo slabiti. Bol je pokušao sakrivati, međutim je za Mersijinu ljubav posjetio doktora u Gradačcu, pa onda i u Tuzli, gdje se ljubavna priča pretvorila u životnu bitku.

Doktori su se čudili kako je uopće izdržavao bolove jer su bubrezi skoro potpuno otkazali, a pritisak su mu teško spuštali u granice normale. Stradali su i krvni sudovi, a onda je sve počelo utjecati i na vid. Sve se to dešavalo u prethodnih par sedmica gdje je Adis počeo tugovati i klonuo je psihički bez svoje Mersije koja ga nije mogla viđati zbog pandemije Corona virusa.

Zatim je ljekar iz Tuzle osigurao bolničku sobu gdje su pozvali Mersiju. Kako nije znala razlog poziva, Mersija se plašila najgoreg.

Kada je stigla u sobu i kada su ostali nasamo, Adis je kleknuo, izvadio zaručnički prsten i pitao želi li se udati za njega.

Svi okovi stresa i brige su istog trena popucali, a Mersija je zaplakala od radosti i naravno pristala. U ljubavnom i životnom mozaiku, dio slagalice su popunili Adisovi roditelji koji su nakon puta u Gradačac dogovorili sa Mersijinim roditeljima nastavak ljubavne priče dvoje mladih. Mersijina porodica Omeragić je bila jasna. Adis i Mersija u dobru i zlu zajedno.

U subotu, 8. maja, Adisa i Mersiju je vjenčao efendija Rasim Alihodžić. Goduška džamija je bilo mjesto gdje su i zvanično postali muž i žena. Adis, iako već dvije sedmice na dijaliznom tretmanu, smogao je snage da zajedno sa Mersijom ispiše nove stranice zajedničkog života prepunog ljubavi. Dok su svatovi dolazili i prilazili kući, skoro svi su plakali. Suze radosnice i obrazi natopljeni brigom.

– Nemojte plakati. Dajte malo osmijeha. Dijalizni pacijent vam dolazi sa osmijehom. Nema predaje. Ja se nisam predao, nemojte ni vi – poručio je Adis nakon svadbenih petardi dobrodošlice.

Svadbene sitnice, darivanje mlade, a onda odlazak na medeni dan-noć u Travnik, pa povratak u Gradačac i Tuzlu na nastavak liječenja. A sve snage usmjerene su kako bi se Adisu osigurala transplantacija bubrega.